Listové paštičky s vejcem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- sůl 4 ks vejce 20 g máslo 10 snítek petrželka 350 g žampiony 2 ks středně velká cibule 500 g listové těsto mletý pepř 60 g smetana ke šlehání 40 g hladká ouka na potření 1 ks žloutek
Postup Listové paštičky s vejcem recept
Postup přípravy receptu
-
Vejce vaříme 10 minut ve vroucí vodě, zchladíme je a oloupeme. Petržel opláchneme a nasekáme na jemno. Očistíme žampiony, odkrojíme nožičky a spolu s hlavičkami je opláchneme ve studené vodě a osušíme. Pak je nasekáme na hrubo. Cibuli nakrájenou nadrobno necháme zesklovatět na másle po dobu asi 5 minut. Přidáme žampiony, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Osmahneme na prudkém ohni asi 6 minut tak, aby se přebytečná voda odpařila. Žampiony zalijeme smetanou a dusíme, dokud směs nezhoustne. Přidáme nasekanou petrželku a necháme směs zchladnout.
Těsto rozválíme na pomoučněné desce na plát silný asi 4 mm. Vykrojíme z něj 4 kolečka o průměru asi 10 cm a 4 o průměru 14 cm.
Na menší kolečka navršíme připravenou nádivku tak, aby po obvodu zůstal okraj bez nádivky. Doprostřed dáme vejce, okraje potřeme vodou. Vejce překryjeme kolečkem těsta o větším průměru a přitiskneme okraje k sobě. Přebytečné těsto odkrojíme rádýlkem. Paštičky potřeme ušlehaným vejcem a poklademe je ozdůbkami vvkrájenými ze zbylého těsta.
Listové paštičky s vejcem rozložíme na plech vyloženým pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut nebo dokud nezezlátnou.
Listové paštičky s vejcem podáváme vlažné.