Lososový dort recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

náplň 3
1 lžička sůl
250 g mascarpone
2 lžičky mletá paprika
0.5 kelímku smetana ke šlehání
2 ks červená a žlutá paprika
na ozdobu
2-3 ks vejce
náplň 2
200 g máslo
1 svazek jarní cibulka
náplň 1
600 ml voda
1 lžíce kapary
1 balíček želatina
podravka
2 lžíce citronová šťáva
1 lžička drcený barevný pepř
500 g filé z lososa
náplň
3 lžíce bylinky
podravka
250 g mascarpone
0.5 kelímku smetana ke šlehání
podle potřeby
1-2 balíčky toastový chléb

Postup přípravy receptu

  1. Filety vložíme do vroucí, mírně osolené vody a 10 minut provaříme. Pak lososa vyndáme a necháme vychladnout. Bylinky (bazalka, petrželka, pažitka) opláchneme, osušíme a nadrobno nasekáme. Do teplého vývaru (po vaření lososa) dáme nabobtnat želatinu. Cibulky očistíme a nadrobno nakrájíme. Papriky zbavíme zrníček a nakrájíme na kostičky.

  2. Smetanu vyšleháme do tuha. Do šlehačky vmícháme mascarpone, bylinky a podravku podle chuti. Dortovou formu vyložíme plátky toastového chleba, potřeme je náplní a vložíme do chladničky zatuhnout.

  3. Lososa rozmixujeme, vmícháme želatinu a přidáme kapary, pepř, podravku i citronovou šťávu. Směs zahřejeme (asi na 60 °C) odstavíme a necháme chladnout. Když začne tuhnout, nalijeme ji do formy na bylinkovou náplň a opět uložíme zatuhnout.

  4. Změklé máslo vyšleháme s cibulkou, rozetřeme na ztuhlou lososovou náplň a poklademe plátky toastového chleba.

  5. Smetanu vyšleháme do tuha. Mascarpone smícháme s mletou paprikou, solí, kostičkami papriky i tuhou šlehačkou. Náplň rozetřeme na plátky toastového chleba a lososový dort uložíme do chladničky zatuhnout.

  6. Lososový dort před podáváním ozdobíme čtvrtkami natvrdo uvařených vajec, plátky limetky a poprášíme sladkou paprikou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!