Lososový dort recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- náplň 3 1 lžička sůl 250 g mascarpone 2 lžičky mletá paprika 0.5 kelímku smetana ke šlehání 2 ks červená a žlutá paprika na ozdobu 2-3 ks vejce náplň 2 200 g máslo 1 svazek jarní cibulka náplň 1 600 ml voda 1 lžíce kapary 1 balíček želatina podravka 2 lžíce citronová šťáva 1 lžička drcený barevný pepř 500 g filé z lososa náplň 3 lžíce bylinky podravka 250 g mascarpone 0.5 kelímku smetana ke šlehání podle potřeby 1-2 balíčky toastový chléb
Postup Lososový dort recept
Postup přípravy receptu
-
Filety vložíme do vroucí, mírně osolené vody a 10 minut provaříme. Pak lososa vyndáme a necháme vychladnout. Bylinky (bazalka, petrželka, pažitka) opláchneme, osušíme a nadrobno nasekáme. Do teplého vývaru (po vaření lososa) dáme nabobtnat želatinu. Cibulky očistíme a nadrobno nakrájíme. Papriky zbavíme zrníček a nakrájíme na kostičky.
Smetanu vyšleháme do tuha. Do šlehačky vmícháme mascarpone, bylinky a podravku podle chuti. Dortovou formu vyložíme plátky toastového chleba, potřeme je náplní a vložíme do chladničky zatuhnout.
Lososa rozmixujeme, vmícháme želatinu a přidáme kapary, pepř, podravku i citronovou šťávu. Směs zahřejeme (asi na 60 °C) odstavíme a necháme chladnout. Když začne tuhnout, nalijeme ji do formy na bylinkovou náplň a opět uložíme zatuhnout.
Změklé máslo vyšleháme s cibulkou, rozetřeme na ztuhlou lososovou náplň a poklademe plátky toastového chleba.
Smetanu vyšleháme do tuha. Mascarpone smícháme s mletou paprikou, solí, kostičkami papriky i tuhou šlehačkou. Náplň rozetřeme na plátky toastového chleba a lososový dort uložíme do chladničky zatuhnout.
Lososový dort před podáváním ozdobíme čtvrtkami natvrdo uvařených vajec, plátky limetky a poprášíme sladkou paprikou.