Maďarský guláš 1 recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

5 stroužků česnek
4 lžíce olej
1 lžička majoránka
3 ks cibule
kmín
rozmarýn
3 ks rajče
1 konzerva rajčatový protlak
1 kostka masox
3 ks bobkový list
2 lžíce hladká mouka
1 ks červená paprika
chilli koření
1 ks žlutá paprika
1 kg přední hovězí maso
1-2 lžičky mletá sladká paprika
6 kuliček celý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Papriky očistíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na nudličky. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na proužky, česnek na plátky. Omytá rajčata rozkrájíme na kostky. Jednu kostku masoxu rozpustíme asi v půl litru horké vody, připravíme tak masový vývar

  2. Maso nakrájíme na kostičky a v hlubším kastrolu zprudka opečeme na oleji. Když se maso zatáhne a není už krvavé, přidáme cibuli, papriku a česnek. Společně za stálého míchání smažíme, až maso pustí šťávu. Osolíme, přidáme všechno koření, rajčatový protlak a chvíli dusíme ve vlastní šťávě. Pak podlijeme hrnkem vývaru nebo horkou vodou a dusíme pod pokličkou doměkka. Podle potřeby můžeme podlévat ještě během dušení, aby se guláš nepřipaloval

  3. Ke konci dušení vysmahneme šťávu na tuk, zaprášíme hladkou moukou, chvíli smažíme a pak za stálého míchání ředíme zbytkem vývaru nebo vodou. Nakonec přidáme nakrájená rajčata a krátce povaříme. Z uvařeného guláše vyjmeme bobkové listy. Podle vlastní chuti připepříme, přidat můžeme i majoránku a chilli

  4. Všechny guláše, i ten maďarský, chutnají nejvíce s knedlíky nebo chlebem. Můžeme ho ale podávat i s těstovinami nebo rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!