Maďarský guláš 1 recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 5 stroužků česnek 4 lžíce olej 1 lžička majoránka 3 ks cibule kmín rozmarýn 3 ks rajče 1 konzerva rajčatový protlak 1 kostka masox 3 ks bobkový list 2 lžíce hladká mouka 1 ks červená paprika chilli koření 1 ks žlutá paprika 1 kg přední hovězí maso 1-2 lžičky mletá sladká paprika 6 kuliček celý černý pepř
Postup Maďarský guláš 1
Postup přípravy receptu
-
Papriky očistíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na nudličky. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na proužky, česnek na plátky. Omytá rajčata rozkrájíme na kostky. Jednu kostku masoxu rozpustíme asi v půl litru horké vody, připravíme tak masový vývar
Maso nakrájíme na kostičky a v hlubším kastrolu zprudka opečeme na oleji. Když se maso zatáhne a není už krvavé, přidáme cibuli, papriku a česnek. Společně za stálého míchání smažíme, až maso pustí šťávu. Osolíme, přidáme všechno koření, rajčatový protlak a chvíli dusíme ve vlastní šťávě. Pak podlijeme hrnkem vývaru nebo horkou vodou a dusíme pod pokličkou doměkka. Podle potřeby můžeme podlévat ještě během dušení, aby se guláš nepřipaloval
Ke konci dušení vysmahneme šťávu na tuk, zaprášíme hladkou moukou, chvíli smažíme a pak za stálého míchání ředíme zbytkem vývaru nebo vodou. Nakonec přidáme nakrájená rajčata a krátce povaříme. Z uvařeného guláše vyjmeme bobkové listy. Podle vlastní chuti připepříme, přidat můžeme i majoránku a chilli
Všechny guláše, i ten maďarský, chutnají nejvíce s knedlíky nebo chlebem. Můžeme ho ale podávat i s těstovinami nebo rýží.