Makové koule recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžička sůl
1 ks vejce
3 dl mléko
4 lžíce sádlo
20 g droždí
1 lžička cukr krupice
4 lžíce mák
400 g hladká mouka
1 ks uvařená brambora
1 šálek uvařené a přecezené instantní kávy

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozdrobíme do hrnečku do vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a promícháme. Uložíme v teplé místnosti a necháme vzejít kvásek. Zatím prosijeme mouku do mísy, aby byla nadýchaná a bez hrudek. Pak do ní vlijeme kvásek, přidáme vejce a měkké sádlo.

  2. Vařečkou vypracujeme těsto tak, aby se nelepilo na mísu. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Potom těsto rozdělíme na kousky přibližně po 150g. Vytvarujeme koule. Dáme je zpátky na pomoučený vál a necháme dál kynout. Poté v dlaních každý kousek jemně stlačíme, potřeme vychladlou instantní kávou a touto navlhčenou stranou převalíme ve vrstvě máku.

  3. Jednotlivé koule poklademe na vymaštěný plech a pečeme dozlatova při 170° Celsia.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!