Makové koule recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžička sůl 1 ks vejce 3 dl mléko 4 lžíce sádlo 20 g droždí 1 lžička cukr krupice 4 lžíce mák 400 g hladká mouka 1 ks uvařená brambora 1 šálek uvařené a přecezené instantní kávy
Postup Makové koule recept
Postup přípravy receptu
-
Droždí rozdrobíme do hrnečku do vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a promícháme. Uložíme v teplé místnosti a necháme vzejít kvásek. Zatím prosijeme mouku do mísy, aby byla nadýchaná a bez hrudek. Pak do ní vlijeme kvásek, přidáme vejce a měkké sádlo.
Vařečkou vypracujeme těsto tak, aby se nelepilo na mísu. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Potom těsto rozdělíme na kousky přibližně po 150g. Vytvarujeme koule. Dáme je zpátky na pomoučený vál a necháme dál kynout. Poté v dlaních každý kousek jemně stlačíme, potřeme vychladlou instantní kávou a touto navlhčenou stranou převalíme ve vrstvě máku.
Jednotlivé koule poklademe na vymaštěný plech a pečeme dozlatova při 170° Celsia.