Makové šátečky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

130 g cukr
špetka sůl
2 ks vejce
80 g máslo
425 ml mléko
80 g droždí
2 lžíce povidla
1-2 špetky mletá skořice
250 g ztužený tuk
1-2 lžičky citronová kůra
80 g hrubá mouka
500 g polohrubá mouka
250 g mletý mák

Postup přípravy receptu

  1. Mletý mák zalijeme asi 300 ml mléka. Uvaříme zhoustnutí a podle chuti mák osladíme, přidáme špetku skořice, citronové kůry a povidla. Mák důkladně promícháme a necháme vychladnout.

  2. Do hrnku dáme 125 ml mléka, 30 g cukru, droždí, rozmícháme a necháme vzejít. Na vál prosejeme polohrubou mouku. Přidáme špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru, nastrouhaný ztužený tuk, vejce, vzešlé droždí a vypracujte vláčné těsto. Hned těsto tence rozválíme a nakrájíme na čtverce. Do každého dáme trochu makové nádivky a spojíme vždy protilehlé cípy. Makové šátečky naskládáme na plech. Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou z másla, 100 g cukru a hrubé mouky. Makové šátečky vložíme do trouby a upečeme dorůžova.

  3. Upečené makové šátečky necháme trochu vychladnout a můžeme se do nich pustit.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!