Marcipánový tvarohový dort recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 5 ks vejce 300 g máslo 3 lžíce mléko 0.5 ks citron 0.5 balíčku prášek do pečiva 2 balíčky vanilkový cukr 85 g hladká mouka 100 g zakysaná smetana 250 g polohrubá mouka 250 g měkký tvaroh 1 sklenice malinová marmeláda 260 g třtinový cukr 200 g pomazánkové máslo bez příchuti 500 g bílý marcipán 1 ks marcipánová figurka podle chuti cukr moučka podle potřeby tuk na vymazání
Postup Marcipánový tvarohový dort recept
Postup přípravy receptu
-
Předehřejeme troubu na 160 °C a dortovou formu o průměru 20 cm vymažeme tukem. 250 g másla, 230 g cukru, 1 vanilkový cukr a špetku soli utřeme do nadýchané žluté pěny. Po jednom přidáváme vejce a šleháme, potom přidáme i smetanu. Obě mouky smícháme s práškem do pečiva a zapracujeme do směsi, do které zamícháme nakonec i mléko. Těsto nalijeme do formy a pečeme asi hodinu a dvacet minut. Jestli je těsto upečené, vyzkoušíme zapíchnutím špejle (musí být suchá).
Mezitím si připravíme sirup: V rendlíku ohřejeme 50 ml vody, rozpustíme v ní 30 g cukru a 1 balíček vanilkového cukru. Upečený korpus necháme 30 minut vychladnout, propícháme ho po celé šířce až do dna a postupně naléváme na něj sirup.
Smícháme 50 g másla, 250 g tvarohu a 200 g pomazánkového másla a krém umícháme dohladka.
Vychladlý dort dvakrát prokrojíme, na spodní část namažeme marmeládu, na ni náplň, přiklopíme prostřední částí a tu potřeme jen marmeládou. Vrchní díl korpusu potřeme ještě marmeládou, aby se marcipán dobře přichytil.
Z 500 g marcipánové hmoty vyválíme plát asi o 10 cm širší než půdorys dortu, přeneseme ho na dort a po stranách ho domodelujeme namočeným nožem. Potom přiložíme figurku a marcipánový tvarohový dort necháme v ledničce přes noc ztuhnout.
Lze také místo kupované bílé hmoty vytvořit domácí marcipán.