Masové koule v rajčatové omáčce recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek sůl 1 ks vejce 100 ml mléko 2 lžíce majoránka 1 ks cibule 1 balení rajčatový protlak 1 ks rohlík mletý pepř 700 g mleté maso 150 g uzený bůček 1 balení rajčatové pyré 1 hrst zelené bylinky 1 lžíce koření na mlété maso
Postup Masové koule v rajčatové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si nakrájíme housku či rohlík na malé kostičky, vložíme do mísy, zalijeme mlékem, rozklepneme 1 vejce a promícháme
Nakrájíme uzený bůček na malé kostičky (kůži odřízneme a necháme bokem, budeme ji potřebovat později) a cibuli nakrájíme nadrobno. Na suché pánvi si na lehce orestujeme uzený bůček (nebo slaninu), přidáme půlku cibule a za občasného promíchání necháme pár minut společně opékat
Do mísy k namočené housce v mléce s vejci přidáme mleté maso (nejlépe 60 % hovězího masa a 40 % vepřového masa, ale lze použít například jen mletou vepřovou plec), koření, bylinky, sůl, pepř, orestovanou cibuli s lehce vypečeným bůčkem a prolisovaný stroužek česneku. Vše společně důkladně promícháme v kompaktní směs. Pokud by se nám zdála směs příliš řídká a netvarovatelná, můžeme přidat trochu strouhanky
Dáme si rozehřát troubu na 175 °C. Ze směsi tvoříme větší kuličky a skládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Můžeme nakrájet kůži z bůčku, kterou jsme při krájení odstranili a na každou kouli dát vypéct malý kousek. Masové koule pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 15 - 20 minut
Mezitím si na pánvi orestujeme cibulku, později přidáme i česnek, zarestujeme také s protlakem a nakonec nalijeme rajčatové pyré. Ochutíme solí, pepřem, oreganem, ideálně i bazalkou a necháme prohřát. Do omáčky naskládáme masové kuličky z plechu a přikryjeme. Přivedeme k varu, jakmile vidíme probublávat omáčku, stáhneme plamen a na nejmírnějším plameni necháme probublávat posledních 15 minut
Mezitím si připravíme přílohu, zde použity špagety a připraveny podle návodu na obalu. Špagety slijeme a ihned podáváme s připravenou omáčkou a masovými koulemi. Můžeme dozdobit sýrem a nasekanou zelenou bylinkou (nejlépe čerstvou bazalkou) či jarní cibulkou.