Masové koule v rajčatové omáčce recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
sůl
1 ks vejce
100 ml mléko
2 lžíce majoránka
1 ks cibule
1 balení rajčatový protlak
1 ks rohlík
mletý pepř
700 g mleté maso
150 g uzený bůček
1 balení rajčatové pyré
1 hrst zelené bylinky
1 lžíce koření na mlété maso

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si nakrájíme housku či rohlík na malé kostičky, vložíme do mísy, zalijeme mlékem, rozklepneme 1 vejce a promícháme

  2. Nakrájíme uzený bůček na malé kostičky (kůži odřízneme a necháme bokem, budeme ji potřebovat později) a cibuli nakrájíme nadrobno. Na suché pánvi si na lehce orestujeme uzený bůček (nebo slaninu), přidáme půlku cibule a za občasného promíchání necháme pár minut společně opékat

  3. Do mísy k namočené housce v mléce s vejci přidáme mleté maso (nejlépe 60 % hovězího masa a 40 % vepřového masa, ale lze použít například jen mletou vepřovou plec), koření, bylinky, sůl, pepř, orestovanou cibuli s lehce vypečeným bůčkem a prolisovaný stroužek česneku. Vše společně důkladně promícháme v kompaktní směs. Pokud by se nám zdála směs příliš řídká a netvarovatelná, můžeme přidat trochu strouhanky

  4. Dáme si rozehřát troubu na 175 °C. Ze směsi tvoříme větší kuličky a skládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Můžeme nakrájet kůži z bůčku, kterou jsme při krájení odstranili a na každou kouli dát vypéct malý kousek. Masové koule pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 15 - 20 minut

  5. Mezitím si na pánvi orestujeme cibulku, později přidáme i česnek, zarestujeme také s protlakem a nakonec nalijeme rajčatové pyré. Ochutíme solí, pepřem, oreganem, ideálně i bazalkou a necháme prohřát. Do omáčky naskládáme masové kuličky z plechu a přikryjeme. Přivedeme k varu, jakmile vidíme probublávat omáčku, stáhneme plamen a na nejmírnějším plameni necháme probublávat posledních 15 minut

  6. Mezitím si připravíme přílohu, zde použity špagety a připraveny podle návodu na obalu. Špagety slijeme a ihned podáváme s připravenou omáčkou a masovými koulemi. Můžeme dozdobit sýrem a nasekanou zelenou bylinkou (nejlépe čerstvou bazalkou) či jarní cibulkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!