Masové kuličky s cuketou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 lžíce cukr
1 lžička sůl
1 ks vejce
2 lžičky ocet
300 g cuketa
1/2 lžičky mletý pepř
2 lžíce hladká mouka
1 lžíce polohrubá mouka
2 hrstě hlávkový salát
500 g mleté maso
100 ml mléko nebo smetana
2 lžičky sušená petrželka
2 ks bujonu

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme masové kuličky. Mleté hovězí a vepřové (mix) maso dáme do mísy, přidáme vejce, mletý pepř, sůl, sušenou petrželku a rukou dobře promícháme. Potom přidáme polohrubou mouku a z promíchaného masa tvoříme kuličky ve velikosti pingpongového míčku - je jich asi 14 - 16 kusů

  2. Do kastrolu dáme vařit vodu a jak začne vařit, tak tam vložíme masové kuličky. Vody by mělo být tolik, aby bylo maso ponořené, raději později podle potřeby vodu dolijeme. Vaříme s bujonem, který pokrmu dodá tu správnou chuť, asi 30 minut

  3. Mezitím si nastrouháme, na hrubo, neoloupanou mladou cuketu, komu slupka vadí, tak oloupe. Hlávkový salát nakrájíme na drobno

  4. Po 30 minutách omáčku zahustíme asi 2 vrchovatými lžícemi hladké mouky rozmíchané v troše studené vody, můžeme použít i jíšku. Vsypeme nakrájený salát, nastrouhanou cuketu a povaříme za stálého míchání asi 5 - 8 minut. Pro zjemnění přilijeme mléko, odstavíme, dosolíme a dochutíme cukrem a octem

  5. Místo mléka lze použít sladkou smetanu, nebo zakysanou. Nebudeme-li dávat hlávkový salát, tak přidáme ještě další cuketu

  6. Masové kuličky s cuketovou omáčkou podáváme s houskovým knedlíkem, nebo i s bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!