Medová kachna s jablky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 kg kachna (2 kg)
podle chuti
4-5 lžiček sůl
na ozdobu
2-3 lžičky kmín
osmažené bylinky
na potření
2 lžíce med
150 ml červené víno
drůbeží vývar
náplň 2
50 g sušené švestky
4-5 ks kyselejší jablko
náplň 1
1 lžička sušený tymián

Postup přípravy receptu

  1. Kachnu očistíme od případných zbytků peří, omyjeme a osušíme. Zvenku i zevnitř důkladně osolíme, snažíme se sůl vetřít do všech záhybů a pak břišní dutinu kachny vysypeme tymiánem.

  2. Jablka omyjeme a přepůlíme. Tři až čtyři půlky smícháme se sušenými švestkami, směs dáme do dutiny a otvor spíchneme. Kachnu dáme do pekáčku, posypeme kmínem, lehce podlijeme drůbežím vývarem (vodou).

  3. Medovou kachnu s jablky dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 2,5 - 3 hodiny, nebo dokud není maso krásně měkké. Na začátku pečení necháme kachnu odklopenou, aby se maso zatáhlo. V momentě, kdy chytí barvu, pekáč přiklopíme a teprve na poslední hodinu opět odklopíme, aby se udělala kůrčička. Během celého pečení kachnu potíráme směsí vína a medu, ale i samotným výpekem. Půl hodiny před dopečením přidáme do pekáčku i zbylá jablka, která jsme nakrájeli na dílky.

  4. Medovou kachnu s jablky podáváme třeba s knedlíkem nebo jinou přílohou dle chuti. Zdobíme osmaženými bylinkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!