Medová kachna s jablky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 kg kachna (2 kg) podle chuti 4-5 lžiček sůl na ozdobu 2-3 lžičky kmín osmažené bylinky na potření 2 lžíce med 150 ml červené víno drůbeží vývar náplň 2 50 g sušené švestky 4-5 ks kyselejší jablko náplň 1 1 lžička sušený tymián
Postup Medová kachna s jablky recept
Postup přípravy receptu
-
Kachnu očistíme od případných zbytků peří, omyjeme a osušíme. Zvenku i zevnitř důkladně osolíme, snažíme se sůl vetřít do všech záhybů a pak břišní dutinu kachny vysypeme tymiánem.
Jablka omyjeme a přepůlíme. Tři až čtyři půlky smícháme se sušenými švestkami, směs dáme do dutiny a otvor spíchneme. Kachnu dáme do pekáčku, posypeme kmínem, lehce podlijeme drůbežím vývarem (vodou).
Medovou kachnu s jablky dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 2,5 - 3 hodiny, nebo dokud není maso krásně měkké. Na začátku pečení necháme kachnu odklopenou, aby se maso zatáhlo. V momentě, kdy chytí barvu, pekáč přiklopíme a teprve na poslední hodinu opět odklopíme, aby se udělala kůrčička. Během celého pečení kachnu potíráme směsí vína a medu, ale i samotným výpekem. Půl hodiny před dopečením přidáme do pekáčku i zbylá jablka, která jsme nakrájeli na dílky.
Medovou kachnu s jablky podáváme třeba s knedlíkem nebo jinou přílohou dle chuti. Zdobíme osmaženými bylinkami.