Medový dort recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

50 g cukr
4 ks vejce
3 lžíce rum
4 lžíce mléko
0.5 ks citron
0.5 balíčku prášek do pečiva
200 g med
0.5 lžičky mletá skořice
1 balíček vanilkový cukr
280 g hladká mouka
špetka mletý hřebíček
60 g mleté lískové ořechy
220 g citronová poleva (rumová)
na ozdobu
50 g ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Z bílků a vanilkového cukru si připravíme tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem do pěny a postupně do nich zašleháme med, rum a mléko. Nakonec přimícháme asi polovinu prosáté mouky. Citron důkladně omyjeme a nastrouháme z něj kůru.

  2. Zbylou mouku smícháme se skořicí a hřebíčkem, citronovou kůrou, práškem do pečiva a oříšky a pak střídavě se sněhem z bílků vše zlehka zapracujeme do žloutkové hmoty.

  3. Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Vlijeme do ní těsto a na povrchu ho uhladíme. Formu vložíme do předehřátě trouby a dort při 180 °C pečeme zhruba 40 minut.

  4. Cukrovou polevu připravíme podle návodu a potřeme jí vychladlý korpus. Dort na závěr dozdobíme oříšky a uložíme dochladu, aby poleva ztuhla.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!