Medový dort s vanilkovým krémem recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 6 ks vejce 240 g máslo skořice 2 ks žloutek 100 ml mléko hřebíček 240 g med 100 g cukr krupice 40 g cukr moučka cukr moučka badyán 140 g polohrubá mouka citronová šťáva horká voda hrubá mouka na vysypání 40 g mleté mandle máslo na vymazání rybízová marmeláda 40 g vanilkový pudinkový prášek
Postup Medový dort s vanilkovým krémem
Postup přípravy receptu
-
Med rozpustíme ve vodní lázni o teplotě 40 °C. Z bílků ušleháme tuhý sníh a poté do něj postupně zašleháváme med. Žloutky s cukrem utřeme do husta a přimícháme k bílkům. Poté přidáváme mouku a umleté mandle. V hmoždíři roztlučeme 1 badyán, 2 hřebíčky a spolu s 1/2 lžičky mleté skořice zamícháme do těsta. Směs nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut. Hotový dort necháme vychladnout a zatím si připravíme krém
Žloutek, cukr a vanilkový pudinkový prášek (Můžeme částečně nahradit škrobovou moučkou, podle toho, jak moc chceme mít krém vanilkový.) utřeme v kastrolu. Přidáme mléko a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až vznikne tuhý knedlík. Kastrol odstavíme z plotny, vmícháme do pudinku kousek másla a necháme vychladnout, nejlépe ve studené vodní lázni. Nakonec pudinkový knedlík vyšleháme s máslem do hladkého krému a necháme lehce ztuhnout v lednici
Vychladlý dort podélně rozkrojíme a obě půlky pomažeme rybízovou marmeládou. Na spodní plát poté namažeme krém a přiklopíme
Z několika lžiček horké vody, citronové šťávy a cukru umícháme řidší citronovou polevu, kterou potřeme povrch dortu. Hotový dort můžeme ozdobit čokoládovými filigránkami a cukrovou rýží
Množství těsta je pro dortovou formu o průměru 26 cm.