Mleté masové kuličky na smetaně recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- cukr sůl 2 ks vejce 15 dkg strouhanka 4 dl mléko 10 dkg celer 15 dkg sádlo 20 dkg mrkev 10 dkg petržel 1 - 2 ks rohlíky 10 - 15 dkg špek bobkový list nové koření 2,5 dl sladká smetana 600 g mleté maso citronová šťava
Postup Mleté masové kuličky na smetaně
Postup přípravy receptu
-
Rohlík nakrájíme na kostičky a namočíme v mléce. Mleté maso dáme do mísy, přidáme sůl, mletý černý pepř, trochu hladké mouky, rohlík namočený v mléce, vejce, trošku strouhanky a vše pečlivě promícháme
Z masové směsi tvoříme kuličky a klademe je na vymaštěný pekáč, který vložíme do rozehřáté trouby. Zprudka zapečeme, podlijeme trochou vody, teplotu stáhneme a zvolna pečeme 30 - 40 minut
Cibuli nakrájíme nadrobno. Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) očistíme a nakrájíme na kostičky. V kastrolu si rozpustíme sádlo, na kterém orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme kořenovou zeleninu, vše spolu osmažíme a zalijeme vývarem. Přidáme bobkový list, nové koření a dusíme, až zelenina změkne
Poté nové koření a bobkový list vyjmeme a zeleninu rozmixujeme, přidáme výpek z kuliček a necháme zavařit. Omáčku zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v mléce a za stálého míchání provaříme. Nakonec omáčku ochutíme cukrem, solí, citronovou šťávou a před dovařením vlijeme sladkou smetanu se lžící rozškvařeného špeku
Mleté masové kuličky na smetaně podáváme s houskovým knedlíkem.