Moje rajská omáčka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 kostky cukr
2 lžíce máslo
2 lžíce ocet
1 ks cibule
1 špetka tymián
1 ks hřebíček
1 ks bobkový list
4 kuličky nové koření
0.5 lžičky mletá skořice
1 lžíce hladká mouka
8 kuliček černý pepř
0 l hovězí vývar
400 g rajský protlak
podle chuti
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Na lžíci másla zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku. Hodíme na ní cukr, bobkový list, špetku tymiánu, nová koření, celé pepře, hřebíček i skořici. Jen to přesmahneme a dáme na to rajský protlak.

  2. Jak protlak začne pobublávat, přilijeme vývar - ideálně hovězí (já jej jednou za čas navařím skutečně hodně a zamrazím do 250 ml kostek), ale v nejhorším i zeleninový a dáme pomaloučku tahem vařit.

  3. Mezitím si uděláme jíšku, na rozpuštěné zbylé máslo dáme zasmahnout hladkou mouku a dáme do omáčky. Povaříme ještě cca 15 minut.

  4. Nakonec přidáme ocet, pokud je na nás omáčka málo sladká, tak dosladíme, nezapomeneme dosolit.

  5. Rajskou omáčku podáváme s knedlíkem a masem nebo s těstovinami. Další variantou je nakonec do omáčky přidat kelímek kysané smetany.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!