Mořská štika v šalvěji a slanině recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 250 g hrášek sůl 50 g máslo 1 ks cibule 1 ks citron 500 g mrkev 1 svazek šalvěj 100 ml bílé víno worcesterová omáčka mletý černý pepř 600 g rybí filé (mořská štika nebo hejk) 100 g anglická slanina (plátky) 100 ml vývar (zeleninový nebo rybí) bylinky na ozdobu
Postup Mořská štika v šalvěji a slanině recept
Postup přípravy receptu
-
Z citronu vymačkáme šťávu. Filé pořádně omyjeme a nakrájíme na špalíčky 4 - 5 cm široké. Všechny pokapeme citronovou šťávou, worcesterovou omáčkou, osolíme je, opepříme a necháme je asi 15 minut marinovat. Nejlépe v lednici.
Předehřejeme si troubu na 200 °C. Šalvěj opereme, osušíme a otrháme lístky. Cibuli a mrkve oloupeme. Cibuli nakrájíme najemno a mrkve na plátky. V zapékací formě rozpustíme máslo, cibuli zesklovatíme a přidáme mrkev. Vše společně osmahneme, přidáme víno a vývar a pak vše pečeme v troubě asi 5 minut.
Kousky ryby obložíme šalvějí a zabalíme do slaniny a sepneme párátky. Na předpečenou zeleninu nasypeme hrášek a rozložíme zabalené kousky ryb. Pečeme v troubě dalších 15 minut.
Upečený pokrm servírujeme přímo v misce a zdobíme čerstvými bylinkami a plátky citronů.