Musaka po česku recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 4 lžíce olej 3 kg brambory 1 kg cibule 50 dkg mleté maso 3 lžíce mletá sladká paprika podle chuti česnek sůl pepř gulášové koření čerstvá paprika zálivka 4-5 ks vejce 50 dl mléko 6-7 lžic hrubá mouka
Postup Musaka po česku recept
Postup přípravy receptu
-
Na pánvičce rozpálíme olej, na kterém osmahneme dozlatova na kostičky nakrájené 2 cibule. Poté přidáme mleté maso (nejlépe část vepřového a část hovězího masa), které při osmahnutí rozetřeme na malé kousky. Přidáme cca 2 - 3 lžíce mleté sladké papriky, opepříme a osolíme podle chuti. Malinko podlijeme vývarem nebo vodou. Můžeme přidat i česnek. Papriku můžeme nahradit gulášovou směsí, ale pozor, o to méně pepře a soli. Zkrátka uděláme si hustý guláš z mletého masa.
Pustíme si troubu, aby se předehřála.
Oloupeme a na plátky nakrájíme syrové brambory s cibulí, kterou nakrájíme na kolečka. Pokud máme doma čerstvé papriky, můžeme si na nudličky nakrájet třeba i 2 papriky, které přidáme na vrstvu cibule.
Do hlubokého pekáče naskládáme vrstvu syrových brambor, které osolíme a opepříme. Dále vrstvičku cibule a můžeme přidat i papriku. Na cibuli rozetřeme polovinu směsi z mletého masa a opět přidáme vrstvu brambor a cibule (nezapomenout osolit a opepřit) a zbytek směsi z mletého masa. Vše zakryjeme vrstvou brambor, které opět osolíme a opepříme.
Pekáč dáme do vyhřáté trouby a pečeme, dokud brambory nezměknou (vrchní vrstva brambor začne hnědnout). Doba zapečení záleží na teplotě trouby a pohybuje se cca jeden a půl hodiny.
Mezitím si připravíme zálivku. Do půllitru rozklepneme 4 - 5 vajec, dolijeme mlékem a rozmícháme. Při míchání postupně přidáme 6 - 7 lžic hrubé mouky.
Když jsou brambory v pekáči upečené, zalijeme vše zálivkou a necháme ještě cca 1/2 hodiny péct. Zálivka se musí zapéct.
A musaku po česku máme hotovou, můžu popřát jen dobrou chuť.