Musaka zase jinak recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- sůl 2 ks vejce 2 lžíce máslo 5 ks brambory 250 ml mléko 3 ks rajče 2 ks lilek 1 svazek oregano 1 ks velká cibule 1 lžíce hladká mouka 4 lžíce rostlinný tuk 100 g tvrdý sýr mletý černý pepř 500 g mleté maso (hovězí nebo vepřové) 2 lžíce rajský protlak nebo kečup 1 kelímek bílý jogurt (180g)
Postup Musaka zase jinak recept
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.V pánvi rozehřejeme část oleje a cibuli na něm orestujeme. Přidáme maso a vše společně opečeme. Rajčata očistíme a pokrájíme. Přidáme je do masové směsi spolu s protlakem, utřeným česnekem, lístky oregana a pepřem. Dusíme asi 10 minut a nakonec osolíme.
Lilky omyjeme osušíme a nakrájíme na tenká kolečka. Z obou stran je na zbylém oleji orestujeme. Brambory oškrábeme a nakrájíme na plátky silné asi 0,5 cm.V osolené vodě je uvaříme do poloměkka a pak scedíme.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme jí chladným mlékem a dobře rozmícháme. Necháme asi 15 minut povařit a pak lehce zchladnout. Vejce smícháme s jogurtem a spolu se sýrem a solí vmícháme do bešamelu.
Zapékací mísu vymažeme tukem, na dno rozložíme opečené lilky a na ně brambory, které zakryjeme masovou směsí. Na ni rozprostřeme kolečka lilku a poslední vrstvu vytvoříme z brambor. Musaku zapékáme v troubě při 180 °C asi 50 minut.
Musaka je výborným hlavním chodem, ke kterému nic dalšího není třeba.