Musaka zase jinak recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
2 ks vejce
2 lžíce máslo
5 ks brambory
250 ml mléko
3 ks rajče
2 ks lilek
1 svazek oregano
1 ks velká cibule
1 lžíce hladká mouka
4 lžíce rostlinný tuk
100 g tvrdý sýr
mletý černý pepř
500 g mleté maso (hovězí nebo vepřové)
2 lžíce rajský protlak nebo kečup
1 kelímek bílý jogurt (180g)

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.V pánvi rozehřejeme část oleje a cibuli na něm orestujeme. Přidáme maso a vše společně opečeme. Rajčata očistíme a pokrájíme. Přidáme je do masové směsi spolu s protlakem, utřeným česnekem, lístky oregana a pepřem. Dusíme asi 10 minut a nakonec osolíme.

  2. Lilky omyjeme osušíme a nakrájíme na tenká kolečka. Z obou stran je na zbylém oleji orestujeme. Brambory oškrábeme a nakrájíme na plátky silné asi 0,5 cm.V osolené vodě je uvaříme do poloměkka a pak scedíme.

  3. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme jí chladným mlékem a dobře rozmícháme. Necháme asi 15 minut povařit a pak lehce zchladnout. Vejce smícháme s jogurtem a spolu se sýrem a solí vmícháme do bešamelu.

  4. Zapékací mísu vymažeme tukem, na dno rozložíme opečené lilky a na ně brambory, které zakryjeme masovou směsí. Na ni rozprostřeme kolečka lilku a poslední vrstvu vytvoříme z brambor. Musaku zapékáme v troubě při 180 °C asi 50 minut.

  5. Musaka je výborným hlavním chodem, ke kterému nic dalšího není třeba.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!