Narozeninový dort s čokoládou a ovocem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

150 ml olej
4 ks vejce
kakao
1 ks žloutek
2 hrnky mléko
1 balíček prášek do pečiva
2 lžíce cukr krupice
240 g cukr moučka
2 lžíce cukr moučka
125 g hera
250 g hladká mouka
1 kelímek smetana ke šlehání
100 ml vroucí voda
1/2 balíčku mandlové lupínky
4 balíčky čokoládová poleva
1 balíček ztužovač šlehačky
1 balíček vanilkový pudink v prášku
mandlové aroma
1 sklenice jahodová marmeláda
1 konzerva kompotované jahody

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si vyrobíme vlastní čokoládová srdíčka na ozdobení dortu. Na ty budeme potřebovat 75g cukru moučky, 25g kakaa, 35g sušeného mléka, 85g 100% tuku a asi čtvrtinu balíčku vanilkového cukru. Tuk rozpustíme, ale nesmí se vařit. Přidáme ostatní suroviny a vymícháme dohladka. Domácí čokoládu lijeme do malých formiček ve tvaru srdíčka, necháme v lednici ztuhnout a vyklopíme

  2. Připravíme si těsto. Ušleháme bílky a přimícháme polovinu cukru (120g). V druhé míse šleháme žloutky s dalšími 120g cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Do žloutků s cukrem postupně přiléváme olej, vodu a mouku zamíchanou s práškem do pečiva (necelým). Vody se nebojte, není to překlep. Nakonec vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky, a obarvíme ji kakaem

  3. Do vymazané a vysypané formy (o průměru 24cm) střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Tento postup stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme! Kladení lžícemi způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky

  4. Korpus pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu dorůžova. Těsto má někdy tendenci udělat uprostřed bouli, po upečení dort hned vyklopíme, tím se vše srovná. Po upečení korpus necháme vychladnout a poté velkým nožem podélně rozkrojíme. Pozor, na tento dort jsou použity 2 korpusy. Pečeme je zvlášť

  5. Připravíme si krém. Pudinkový prášek promícháme s krupicovým cukrem a rozpustíme v několika lžících mléka. Zbylé mléko přivedeme k varu. Přilijeme rozmíchanou směs a uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout. Aby se na pudinku nevytvořil škraloup, zakryjeme misku potravinářskou fólií. Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem do pěny a postupně vmícháme do vychladlého pudinku. Pozor, máslo i pudink musí mít stejnou teplotu, jinak se krém srazí

  6. Máme-li připraveny 2 korpusy rozdělené celkem na 4 části, můžeme se pustit do vrstvení dortu. První část potřeme jahodovou marmeládou a tenkou vrstvou krému. Přiklopíme druhou částí. Tu potřeme silnější vrstvou krému. Přiklopíme třetí částí. Tu potřeme slabší vrstvou krému a na ni vyskládáme napůl rozkrojené kompotované jahody. Pokud máte, mohou být i čerstvé. Na jahody dáme poslední část korpusu. Tu potřeme zbytkem krému a doprostřed korpusu vyskládáme na osminky rozkrájené broskve zbavené slupek. Mohou být i kompotované. Asi 5 cm od okraje korpusu necháme prázdných

  7. Rozpustíme čokoládové polevy podle pokynů na balíčku. Ihned potíráme dort pomocí stěrky po bocích a následně na vrchu korpusu tak, aby broskve z čokolády vykukovaly. Boky dortu dozdobíme plátky mandlí. Do ještě nezatuhlé čokolády klademe po obvodu korpusu, kde jsme si nechali místo, čokoládová srdíčka

  8. Narozeninový dort s čokoládou a ovocem necháme v chladnu ztuhnout. Ušleháme smetanu se ztužovačem a dort následně dozdobíme

  9. Narozeninový dort s čokoládou a ovocem krájíme nahřátým nožem, aby nám čokoláda nepopraskala.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!