Nejlepší vánočka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 ks vejce 100 g máslo 250 ml mléko 100 g cukr krupice 500 g polohrubá mouka 1 balíček sušené droždí podle potřeby rozinky na potření bílek na ozdobu mandle
Postup Nejlepší vánočka recept
Postup přípravy receptu
-
Těsto připravujeme v domácí pekárně. Do ohřátého mléka přidáme rozpuštěné máslo, rozšlehané vejce a společně s namočenými rozinkami vlijeme do pekárny. V misce smícháme polohrubou mouku s cukrem, sušeným droždím a špetkou soli. Připravenou směs nasypeme na směs mléka, tuku a vejce. Pekárnu nastavíme na program těsto a pustíme.
Po vykynutí těsto přesuneme na vál, rozdělíme na tolik dílů, z kolika jsme zvyklí vánočku splétat. Po upletení vánočku přesuneme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme mandlemi.
Troubu předehřejeme na 170 °C a pečeme na středním roštu 45 minut dozlatova. Vánočku při pečení nemusíme přikrývat, protože pokud ji potřeme pouze bílkem, nebude se nám připalovat.
Nejlepší vánočku po vychladnutí podáváme ke svátečnímu pohoštění.