Nejlepší rebarborový koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 lžička sůl 1 špetka sůl 2 ks vejce 180 g máslo 120 g máslo 2 ks žloutek 1 lžička prášek do pečiva 180 g cukr krupice 1 kg rebarbora 2 lžičky mletá skořice 1 kelímek kysaná smetana 1 balíček vanilkový cukr 250 g hladká mouka 220 g hladká mouka 6 lžiček kukuřičný škrob 1 lžička mletý zázvor 1 lžička mletý zázvor 1 lžička jedlá soda 150 g třtinový cukr 150 g třtinový cukr
Postup Nejlepší rebarborový koláč
Postup přípravy receptu
-
Z rebarbory odřízneme konce a oloupeme. Rebarboru nakrájíme na 1 - 2 cm velké kousky. K rebarboře přidáme třtinový cukr, kukuřičný škrob, zázvor a dobře promícháme. Rebarboru necháme v klidu odstát a vrhneme se na přípravu drobenky a těsta
V míse vyšleháme vejce, žloutky, cukr a zakysanou smetanu. V jiné míse promícháme všechny sypké suroviny, přidáme na kousky nakrájené měkké máslo, lžíci vaječné směsi a vytvoříme drobivé těsto. Po částech přidáváme vaječnou směs a mícháme, dokud nám nevznikne hladké těsto
V další míse si připravíme drobenku. A to smícháním cukru, mouky, měkkého másla, zázvoru a skořice. Směs pomocí prstů žmouláme
Plech o velikosti 30 x 40 cm vyložíme pečícím papírem a 3/4 těsta na něj rozetřeme. Na těsto poklademe rebarboru (bez puštěné vody) a po částech polijeme zbytkem těsta. Nakonec rebarborový koláč posypeme drobenkou a vložíme co trouby vyhřáté na 170 °C. Koláč pečeme 45 - 50 minut, drobenka nám krásně zezlatoví
Rebarborový koláč vyzkoušíme pomocí párátka či špejle, jestli je hotový. Špejli jednoduše zapíchneme do těsta, je-li suchá, máme upečeno
Na talířku každý kousek koláče posypeme prosátým moučkovým cukrem a ozdobíme lístkem meduňky. Rebarborový koláč necháme před krájením vychladnout, jinak má tendenci se rozpadat.