Novoroční sladkokyselá čočková polévka s uzenou klobásou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek ocet 1 ks cibule voda cukr krystal 2 ks bobkový list 2 lžíce hladká mouka citronová šťáva 6 kuliček celý černý pepř 400 g velkozrnná čočka 3 kuličky celé nové koření 250 ml sladká smetana 33% 200 g pikantní maďarská uzená klobása vývar z vaření uzeného masa
Postup Novoroční sladkokyselá čočková polévka s uzenou klobásou
Postup přípravy receptu
-
Čočku den před přípravou namočíme do studené vody na 12 hodin. Vodu z namočení slijeme, zalijeme čerstvou studenou vodou, přivedeme do varu a vodu opět slijeme, abychom zbavili polévku nadýmavých látek
Čočku zalijeme vývarem z vaření uzeného masa a nesolíme, neboť vývar je už dost slaný. Přidáme bobkový list, celý černý pepř a celé nové koření, pikantní maďarskou uzenou klobásu pokrájenou na kolečka, očištěnou cibuli a česnek
Vaříme téměř doměkka a poté přidáme zátřepku ze sladké smetany a hladké mouky. Všechno společně povaříme ještě 15 minut, vypneme plamen a necháme chvíli odstát. Na závěr chuť doladíme na příjemně sladkokyselou přidáním cukru krystal a octa
Novoroční sladkokyselou čočkovou polévku s uzenou klobásou servírujeme horkou s čerstvě upečeným domácím chlebem a jiným pečivem.