Ořechový koláč s medovým krémem recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 4 ks vejce 70 g máslo 200 dl máslo 4 - 5 lžic med 50 g tuk 100% 200 g čokoláda na vaření 170 g cukr moučka 100 g žervé 1/2 lžičky mletá skořice 1 balíček vanilkový cukr 2 kelímky zakysaná smetana 200 g polohrubá mouka hrubá mouka na vysypání 50 g mleté ořechy 5 lžic mleté ořechy mleté ořechy máslo na vymazání
Postup Ořechový koláč s medovým krémem
Postup přípravy receptu
-
Změklé máslo utřeme se 2/3 moučkového cukru a cukrem vanilkovým do pěny. Postupně přidáme žloutky a našleháme. Do utřené směsi přidáme část prosáté mouky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, ke kterému vmícháme zbylý cukr a došleháme dohusta. Bílky se zbylou moukou a ořechy vmícháme do těsta
Těsto naplníme do libovolné menší formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Podle výšky moučníku pečeme těsto na 180 °C okolo 40 minut. Těsto z formy vyklopíme a ostrým nožem podélně rozřízneme
Během pečení si připravíme krém k plnění. Hustou smetanu vymícháme s žervé a medem, vmícháme rozpuštěné máslo, ořechy a dochutíme mletou skořicí
Ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu společně s tukem
Těsto potřeme náplní, přiklopíme a vrátíme zpět do formy, ve které jsme pekli. Zalijeme čokoládovou polevou a libovolně posypeme mletými nebo nasekanými ořechy
Ořechový koláč s medovým krémem necháme v lednici do druhého dne dobře zatuhnout. Je výborný ke kávě.