Ořechový koláč s medovým krémem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

4 ks vejce
70 g máslo
200 dl máslo
4 - 5 lžic med
50 g tuk 100%
200 g čokoláda na vaření
170 g cukr moučka
100 g žervé
1/2 lžičky mletá skořice
1 balíček vanilkový cukr
2 kelímky zakysaná smetana
200 g polohrubá mouka
hrubá mouka na vysypání
50 g mleté ořechy
5 lžic mleté ořechy
mleté ořechy
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Změklé máslo utřeme se 2/3 moučkového cukru a cukrem vanilkovým do pěny. Postupně přidáme žloutky a našleháme. Do utřené směsi přidáme část prosáté mouky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, ke kterému vmícháme zbylý cukr a došleháme dohusta. Bílky se zbylou moukou a ořechy vmícháme do těsta

  2. Těsto naplníme do libovolné menší formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Podle výšky moučníku pečeme těsto na 180 °C okolo 40 minut. Těsto z formy vyklopíme a ostrým nožem podélně rozřízneme

  3. Během pečení si připravíme krém k plnění. Hustou smetanu vymícháme s žervé a medem, vmícháme rozpuštěné máslo, ořechy a dochutíme mletou skořicí

  4. Ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu společně s tukem

  5. Těsto potřeme náplní, přiklopíme a vrátíme zpět do formy, ve které jsme pekli. Zalijeme čokoládovou polevou a libovolně posypeme mletými nebo nasekanými ořechy

  6. Ořechový koláč s medovým krémem necháme v lednici do druhého dne dobře zatuhnout. Je výborný ke kávě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!