Oříšková bábovka recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 120 ml olej 4 ks vejce 1 ks citron 1/2 balíčku prášek do pečiva 250 g cukr moučka 300 g polohrubá mouka 100-150 g vlašské ořechy 120 ml teplá voda
Postup Oříšková bábovka
Postup přípravy receptu
-
Do mísy si připravíme polohrubou mouku, cukr, prášek do pečiva a promícháme. K tomu nastrouháme kůru z omytého citronu
Vlašské ořechy rozsekáme elektrickým sekáčkem najemno, nebo umeleme mlýnkem
Bílky oddělíme od žloutků. V jedné nádobě ušleháme tuhý sníh z bílků
Ve druhé nádobě šleháme žloutky do pěny. Ke zpěněným žloutkům pomalu všleháváme olej a pak pomalu i teplou vodu
Ušlehanou směs ze žloutků, oleje a vody,promícháme s moukou a cukrem,které už máme připraveném v míse
Přisypeme umleté vlašské ořechy, znovu promícháme. Nakonec zlehka do těsta vmícháme (zabalujeme) i sníh z bílků
Těsto nalijeme do bábovkové formy, kterou si předem vytřeme olejem a vysypeme moukou. Oříškovou bábovku pečeme v předehřáté troubě pozvolna při 150°C asi 40 minut. Jestli je ořísková bábovka upečená poznáme vpíchnutím párátka do bábovky. Párátko musí zůstat suché, nesmí být zalepené těstem
Upečenou oříškovou bábovku necháme v bábovkové formě vychladnout, teprve pak ji vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.