Oříšková bábovka recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

120 ml olej
4 ks vejce
1 ks citron
1/2 balíčku prášek do pečiva
250 g cukr moučka
300 g polohrubá mouka
100-150 g vlašské ořechy
120 ml teplá voda

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy si připravíme polohrubou mouku, cukr, prášek do pečiva a promícháme. K tomu nastrouháme kůru z omytého citronu

  2. Vlašské ořechy rozsekáme elektrickým sekáčkem najemno, nebo umeleme mlýnkem

  3. Bílky oddělíme od žloutků. V jedné nádobě ušleháme tuhý sníh z bílků

  4. Ve druhé nádobě šleháme žloutky do pěny. Ke zpěněným žloutkům pomalu všleháváme olej a pak pomalu i teplou vodu

  5. Ušlehanou směs ze žloutků, oleje a vody,promícháme s moukou a cukrem,které už máme připraveném v míse

  6. Přisypeme umleté vlašské ořechy, znovu promícháme. Nakonec zlehka do těsta vmícháme (zabalujeme) i sníh z bílků

  7. Těsto nalijeme do bábovkové formy, kterou si předem vytřeme olejem a vysypeme moukou. Oříškovou bábovku pečeme v předehřáté troubě pozvolna při 150°C asi 40 minut. Jestli je ořísková bábovka upečená poznáme vpíchnutím párátka do bábovky. Párátko musí zůstat suché, nesmí být zalepené těstem

  8. Upečenou oříškovou bábovku necháme v bábovkové formě vychladnout, teprve pak ji vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!