Pečená krůta na zázvoru recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 4 ks jablko 1 ks krůta 200 ml bílé víno 2 lžíce olivový olej mletý bílý pepř 100 g čerstvý zázvor
Postup Pečená krůta na zázvoru
Postup přípravy receptu
-
Krůtu na povrchu i uvnitř osolíme, opepříme a potřeme nastrouhaným oloupaným zázvorem. Do břišní dutiny vložíme čtvrtky oloupaných jablek bez jádřinců. Povrch krůty důkladně potřeme olejem
Krůtu nejdřív v předehřáté troubě zprudka zapečeme, pak teplotu snížíme, podlijeme ji vodou a asi hodinu pod pokličkou za občasného podlévání zvolna dusíme. Potom pokličku odstraníme a krůtu pečeme volně dozlatova asi hodinu podle velikosti, nezapomínáme ji občas přelévat vypečenou šťávou a podlévat
Hotovou krůtu vyjmeme, jablka vložíme do přírodní šťávy a promícháme. Šťávu prolisujeme, dochutíme bílým vínem a chvíli povaříme
Krůtu po krátkém odležení naporcujeme a šťávu podáváme zvlášť v omáčníku. Jako příloha jsou vhodné bramborové krokety, hranolky nebo dušená rýže.