Pečená kuřecí stehna plněná játrovou nádivkou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 1 ks vejce 150 g máslo 300 g brambory 1 svazeček petrželová nať 2 ks kuřecí játra čerstvě mletý černý pepř 2 ks jarní cibulka s natí strouhanka na zahuštění 2 ks včerejší žemle 2 ks domácí kuřecí stehno
Postup Pečená kuřecí stehna plněná játrovou nádivkou
Postup přípravy receptu
-
Domácí kukuřicí vykrmené kuře naporcujeme, omyjeme a osušíme. Z kuřecích stehen ostrým nožem kolem dokola uvolníme horní kost, přeřežeme v kloubu opatrně tak, aby kůže zůstala v celku i s masem a kost vybereme z horní části stehna, čímž vznikne prostor na plnění. V dolní části stehna kost ponecháme, zbytek porce kuřete odložíme na jiné jídlo
Kosti, které jsme při vykosťování kuřecích stehen vybrali, nevyhazujeme, ale použijeme při vaření kuřecího vývaru. Kuřecí stehna osolíme a necháme odpočívat při pokojové teplotě
Jarní cibulku očistíme a i s natí pokrájíme na kolečka, která orestujeme na rozehřátém čerstvém másle a necháme úplně vychladnout. Petrželovou nať posekáme na jemno. Kuřecí játra očistíme, zbavíme nepotřebných častí a pokrájíme na malé kousky. Žemle namočíme na 15 minut ve vodě, potom dobře vymačkáme vodu z žemlí a přidáme k vychladlé cibulce
K žemlím přidáme jedno vejce a pokrájená játra, směs podle chuti osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, dobře spolu promícháme a zahustíme podle potřeby strouhankou. Touto nádivkou naplníme horní část kuřecích stehen v místě, kde jsme odstranili horní stehenní kost. Kůži sepneme tenkými masovými jehlicemi, případně sešijeme nití, aby náplň během pečení nevytekla
Naplněná kuřecí stehna vložíme do pekáčku, přelijeme 2 lžícemi rozpuštěného másla, přikryjeme alobalem a vložíme péct do trouby vyhřáté na 170 °C. Stehna pečeme za občasného přelévání chutným výpekem 45 minut. Po 45 minutách odstraníme alobal, zvýšíme teplotu na 200 °C a dopečeme do krásné zlato-hnědé barvy, až bude kůžička na povrchu vypečená pěkně do křupava, což trvá asi 15 minut
Pečená kuřecí stehna vybereme, přikryjeme alobalem, udržujeme v teple a necháme asi 20 minut odpočívat. Současně s kuřecími stehny v jiném pekáči pečeme na másle očištěné pokrájené brambory a játrovou náplň, která nám zbyla
Horní část kuřecího stehna ostrým nožem pokrájíme asi na 0,5 cm silné plátky, naaranžujeme pěkně i s dolním stehnem na talíř, obložíme upečenými brambory a servírujeme horké
Pečená kuřecí stehna plněná játrovou nádivkou s brambory podáváme s jemným zeleným salátem. Maso je velmi lahodné a šťavnaté s křupavou kůžičkou na povrchu a uvnitř s velmi chutnou játrovou nádivkou.