Pečená kuřecí stehna plněná játrovou nádivkou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
1 ks vejce
150 g máslo
300 g brambory
1 svazeček petrželová nať
2 ks kuřecí játra
čerstvě mletý černý pepř
2 ks jarní cibulka s natí
strouhanka na zahuštění
2 ks včerejší žemle
2 ks domácí kuřecí stehno

Postup přípravy receptu

  1. Domácí kukuřicí vykrmené kuře naporcujeme, omyjeme a osušíme. Z kuřecích stehen ostrým nožem kolem dokola uvolníme horní kost, přeřežeme v kloubu opatrně tak, aby kůže zůstala v celku i s masem a kost vybereme z horní části stehna, čímž vznikne prostor na plnění. V dolní části stehna kost ponecháme, zbytek porce kuřete odložíme na jiné jídlo

  2. Kosti, které jsme při vykosťování kuřecích stehen vybrali, nevyhazujeme, ale použijeme při vaření kuřecího vývaru. Kuřecí stehna osolíme a necháme odpočívat při pokojové teplotě

  3. Jarní cibulku očistíme a i s natí pokrájíme na kolečka, která orestujeme na rozehřátém čerstvém másle a necháme úplně vychladnout. Petrželovou nať posekáme na jemno. Kuřecí játra očistíme, zbavíme nepotřebných častí a pokrájíme na malé kousky. Žemle namočíme na 15 minut ve vodě, potom dobře vymačkáme vodu z žemlí a přidáme k vychladlé cibulce

  4. K žemlím přidáme jedno vejce a pokrájená játra, směs podle chuti osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, dobře spolu promícháme a zahustíme podle potřeby strouhankou. Touto nádivkou naplníme horní část kuřecích stehen v místě, kde jsme odstranili horní stehenní kost. Kůži sepneme tenkými masovými jehlicemi, případně sešijeme nití, aby náplň během pečení nevytekla

  5. Naplněná kuřecí stehna vložíme do pekáčku, přelijeme 2 lžícemi rozpuštěného másla, přikryjeme alobalem a vložíme péct do trouby vyhřáté na 170 °C. Stehna pečeme za občasného přelévání chutným výpekem 45 minut. Po 45 minutách odstraníme alobal, zvýšíme teplotu na 200 °C a dopečeme do krásné zlato-hnědé barvy, až bude kůžička na povrchu vypečená pěkně do křupava, což trvá asi 15 minut

  6. Pečená kuřecí stehna vybereme, přikryjeme alobalem, udržujeme v teple a necháme asi 20 minut odpočívat. Současně s kuřecími stehny v jiném pekáči pečeme na másle očištěné pokrájené brambory a játrovou náplň, která nám zbyla

  7. Horní část kuřecího stehna ostrým nožem pokrájíme asi na 0,5 cm silné plátky, naaranžujeme pěkně i s dolním stehnem na talíř, obložíme upečenými brambory a servírujeme horké

  8. Pečená kuřecí stehna plněná játrovou nádivkou s brambory podáváme s jemným zeleným salátem. Maso je velmi lahodné a šťavnaté s křupavou kůžičkou na povrchu a uvnitř s velmi chutnou játrovou nádivkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!