Pečená panenka se sušenými švestkami recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 8 stroužků česnek sůl 1/4 lžičky skořice 2 ks mrkev 2 ks hřebíček 2 ks pastinák 1/2 ks badyán 8 - 12 ks sušené švestky 1 lžíce řepkový olej 800 g vepřová panenka mletý černý pepř 4 plátky sušená šunka
Postup Pečená panenka se sušenými švestkami
Postup přípravy receptu
-
Panenku pečlivě očistíme od blány. Hřebíčky a badyán utlučeme v hmoždíři nebo umeleme a smícháme se skořicí, olejem a maso směsí potřete. Necháme chvilku marinovat
Mezitím očistíme mrkev, pastináky a překrojíme je na poloviny. Do kastrůlku dáme vařit osolenou vodu. Mrkev s pastinákem povaříme asi 5 minut ve vroucí vodě, pak je scedíme
Marinované maso osolíme, obalíme sušenou šunkou. Vložíme do zapékací misky a obložíme uvařenou mrkví s pastinákem, neoloupanými stroužky česneku a sušenými švestkami bez pecek. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 15 - 20 minut. Panenka by po rozříznutí měla být lehce růžová
Pečenou panenku se sušenými švestkami podáváme s bramborami nebo tmavým pečivem
Zdroj: JEZTE ČESKY - rok v naší kuchyni, vydal Smart Press, 2012
Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezónní suroviny v kuchyni - autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám.