Pečená panenka se sušenými švestkami recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

8 stroužků česnek
sůl
1/4 lžičky skořice
2 ks mrkev
2 ks hřebíček
2 ks pastinák
1/2 ks badyán
8 - 12 ks sušené švestky
1 lžíce řepkový olej
800 g vepřová panenka
mletý černý pepř
4 plátky sušená šunka

Postup přípravy receptu

  1. Panenku pečlivě očistíme od blány. Hřebíčky a badyán utlučeme v hmoždíři nebo umeleme a smícháme se skořicí, olejem a maso směsí potřete. Necháme chvilku marinovat

  2. Mezitím očistíme mrkev, pastináky a překrojíme je na poloviny. Do kastrůlku dáme vařit osolenou vodu. Mrkev s pastinákem povaříme asi 5 minut ve vroucí vodě, pak je scedíme

  3. Marinované maso osolíme, obalíme sušenou šunkou. Vložíme do zapékací misky a obložíme uvařenou mrkví s pastinákem, neoloupanými stroužky česneku a sušenými švestkami bez pecek. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 15 - 20 minut. Panenka by po rozříznutí měla být lehce růžová

  4. Pečenou panenku se sušenými švestkami podáváme s bramborami nebo tmavým pečivem

  5. Zdroj: JEZTE ČESKY - rok v naší kuchyni, vydal Smart Press, 2012

  6. Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezónní suroviny v kuchyni - autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!