Pikantní domácí kečup recept

Apetit Recepty omáčky

Suroviny na recept

1 lžíce sůl
125 ml ocet
2 kg rajčata
250 g cibule
250 g jablko
150 g cukr krupice
0,5 lžiček mletá skořice
1 lžíce mletá sladká paprika
5 kuliček celý černý pepř
5 ks celý hřebíček
5 kuliček celé nové koření
1 ks čerstvá feferonka

Postup přípravy receptu

  1. Rajčata omyjeme, vyřežeme nejedlou část při stopce a pokrájíme na kolečka. Jablka omyjeme, odstopkujeme, zbavíme jádřince, ale neloupeme, jablka pokrájíme na kolečka. Cibuli očistíme a pokrájíme také na kolečka

  2. Všechno dáme do velkého hrnce se sandwichovým dnem, přidáme celý černý pepř, sůl, celé nové koření, omytou odstopkovanou feferonku pokrájenou na jemno i se semínky, mletou sladkou papriku, mletou skořici, celé hřebíčky, přilijeme ocet, promícháme, přivedeme do varu a vaříme asi 1,5 hodiny za občasného promíchání. Směs nepodléváme vodou, rajčata pustí dost tekutiny

  3. Po této době přidáme cukr a vaříme ještě 15 minut, můžeme odpařovat i déle, dokud nedosáhneme námi požadovanou konzistenci podle toho, jak hustý kečup chceme mít. Uvařený kečup rozmixujeme i s kořením, propasírujeme přes husté síto do jiného hrnce a naplníme do sklenic, které zavíčkujeme a zkontrolujeme, zda víčka dobře drží

  4. Naplněné sklenice vložíme do hrnce, do 3/4 zalijeme studenou vodou, přivedeme vodu k varu a přikryté pokličkou sterilujeme při 80 °C po dobu 20 minut. Kečup poté vybereme, necháme vychladnout, sklenice otřeme čistou utěrkou a odložíme na poličku do chladné tmavé spíže

  5. Po otevření skladujeme kečup do spotřebování v chladničce. Kečup pro rychlou spotřebu sterilovat nemusíme. Steriluji i tu část kečupu, která mi zůstala v sítu po pasírovaní a používám ji jako hustý domácí rajčatový protlak

  6. Tento pikantní domácí kečup neobsahuje žádné konzervační látky ani éčka, po sterilaci je trvanlivý, velmi kvalitní, úžasně chutná, nekazí se a neplesniví. Je mnohem kvalitnější a lacinější než kupovaný z obchodu a přitom má vynikající chuť

  7. Domácí kečup je pikantní a každý si může chuť ještě doladit podle svých představ. Kečup je vždy doma po ruce a má okamžité použití do jakéhokoliv jídla. Můžeme ho podávat i jako výbornou chuťovku a přílohu k těstovinám, smaženým hranolkům, uzeninám, sýrům a podobně. Příprava je opravdu jednoduchá a velmi se vyplatí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!