Pikantní domácí kečup recept
Apetit Recepty omáčkySuroviny na recept
- 1 lžíce sůl 125 ml ocet 2 kg rajčata 250 g cibule 250 g jablko 150 g cukr krupice 0,5 lžiček mletá skořice 1 lžíce mletá sladká paprika 5 kuliček celý černý pepř 5 ks celý hřebíček 5 kuliček celé nové koření 1 ks čerstvá feferonka
Postup Pikantní domácí kečup
Postup přípravy receptu
-
Rajčata omyjeme, vyřežeme nejedlou část při stopce a pokrájíme na kolečka. Jablka omyjeme, odstopkujeme, zbavíme jádřince, ale neloupeme, jablka pokrájíme na kolečka. Cibuli očistíme a pokrájíme také na kolečka
Všechno dáme do velkého hrnce se sandwichovým dnem, přidáme celý černý pepř, sůl, celé nové koření, omytou odstopkovanou feferonku pokrájenou na jemno i se semínky, mletou sladkou papriku, mletou skořici, celé hřebíčky, přilijeme ocet, promícháme, přivedeme do varu a vaříme asi 1,5 hodiny za občasného promíchání. Směs nepodléváme vodou, rajčata pustí dost tekutiny
Po této době přidáme cukr a vaříme ještě 15 minut, můžeme odpařovat i déle, dokud nedosáhneme námi požadovanou konzistenci podle toho, jak hustý kečup chceme mít. Uvařený kečup rozmixujeme i s kořením, propasírujeme přes husté síto do jiného hrnce a naplníme do sklenic, které zavíčkujeme a zkontrolujeme, zda víčka dobře drží
Naplněné sklenice vložíme do hrnce, do 3/4 zalijeme studenou vodou, přivedeme vodu k varu a přikryté pokličkou sterilujeme při 80 °C po dobu 20 minut. Kečup poté vybereme, necháme vychladnout, sklenice otřeme čistou utěrkou a odložíme na poličku do chladné tmavé spíže
Po otevření skladujeme kečup do spotřebování v chladničce. Kečup pro rychlou spotřebu sterilovat nemusíme. Steriluji i tu část kečupu, která mi zůstala v sítu po pasírovaní a používám ji jako hustý domácí rajčatový protlak
Tento pikantní domácí kečup neobsahuje žádné konzervační látky ani éčka, po sterilaci je trvanlivý, velmi kvalitní, úžasně chutná, nekazí se a neplesniví. Je mnohem kvalitnější a lacinější než kupovaný z obchodu a přitom má vynikající chuť
Domácí kečup je pikantní a každý si může chuť ještě doladit podle svých představ. Kečup je vždy doma po ruce a má okamžité použití do jakéhokoliv jídla. Můžeme ho podávat i jako výbornou chuťovku a přílohu k těstovinám, smaženým hranolkům, uzeninám, sýrům a podobně. Příprava je opravdu jednoduchá a velmi se vyplatí.