Pikantní švestkové čatní recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 snítka tymián
120 g rozinky
900 g švestky
3 ks šalotka
100 ml červené víno
2 lžíce čerstvý zázvor
1 ks celá skořice
200 ml pomerančová šťáva
1 lžička mleté chilli
50 g třtinový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Švestky omyjeme a vypeckujeme. Připravíme si veškeré ostatní ingredience. Zázvor oloupeme a najemno nastrouháme. Šalotku oloupeme a nasekáme. Z pomerančů vymačkáme šťávu.

  2. Švestky, šalotku, rozinky, zázvor a celou skořici vložíme do širšího kastrolu. Přidáme snítku tymiánu, suché červené víno, pomerančovou šťávu, cukr a chilli a na mírném ohni vaříme cca 45 minut, až jsou švestky dostatečně měkké. Na začátku vaření stačí míchat jen občas, ke konci častěji. Švestkové chutney je hotové, když mírně zhoustne.

  3. Pikantní švestkové chutney podáváme ke grilovanému sýru a masu. Chutney lze i uchovat do zásoby - uvařené švestkové chutney dáme do teplých sterilizovaných sklenic a uzavřeme. V ledničce vydrží dva až tři měsíce.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!