Pikantní vepřový bůček s pečenými brambory recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 10 stroužků česnek sůl 600 g brambory 3 ks cibule 1 lžíce celý kmín 1300 g prorostlý vepřový bůček 3 lžíce domácí vepřové sádlo 2 lžíce erős pista - domácí pálivý paprikový krém
Postup Pikantní vepřový bůček s pečenými brambory
Postup přípravy receptu
-
Den před přípravou koupíme pořádný kus pěkně prorostlého bůčku, omyjeme ho, osušíme a kůži nakrojíme ostrým nožem na kostky o straně asi 1 cm. Bůček pořádně osolíme z každé strany, prošpikujeme hojně stroužky česneku, dáme do pekáče, přikryjeme pokličkou a odložíme na 12 hodin odpočívat do chladničky, nejlépe přes noc
Ráno bůček vybereme z chladničky, z každé strany potřeme pálivým paprikovým krémem Erős Pista, recept zde. Bůček poté posypeme celým kmínem, dáme ho kůží dolů do pekáče s několika lžicemi domácího vepřového sádla, podlijeme trochou horké vody a pekáč přikryjeme alobalem
Bůček vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme při této teplotě asi 35 minut, potom bůček obrátíme kůží nahoru a pečeme dalších 35 minut za přelévání chutným výpekem, podle potřeby podlijeme malým množstvím horké vody. Mezitím očistíme brambory a pokrájíme je na menší kusy. Cibuli očistíme a pokrájíme na kolečka
Po uvedené době odstraníme alobal, k bůčku přidáme brambory a cibuli, zvýšíme teplotu na 200 °C a za častého přelévání výpekem všechno spolu dopékáme, dokud kůžička na bůčku nebude pěkně do červeno-hněda a krásně křupavá
Upečený bůček vyndáme na desku, přikryjeme alobalem a necháme 20 minut odpočívat, aby se uvnitř rozložily a ustálily všechny šťávy, potom bůček pokrájíme na porce
Pikantní vepřový bůček servírujeme horký spolu s upečenými brambory a cibulí a podléváme chutným výpekem. Přílohy mohou být různé podle naší chuti a výběru
Upečený bůček má vynikající pikantní chuť a je krásně voňavý po česneku. Na povrchu má perfektně vypečenou křupavou kůžičku a pod ní velmi lahodné šťavnaté a měkké maso
Pikantní vepřový bůček s pečenými brambory můžeme podávat i za studena s dobrým čerstvě upečeným domácím chlebem a domácími nakládanými sladko-kyselými okurkami, eventuálně kvašáky, domácím kvašeným sudovým zelím nebo sezonní zeleninou.