Pilaf se šafránem recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- sůl 30 g máslo 60 g rozinky 6 ks hřebíček pepř 2 lžíce olivový olej 450 ml vroucí voda 3 lžíce piniové oříšky 1 lžíce šafránu 1 ks velká cibule nadrobno 350 g dlouhozrnná rýže 6 ks rozdrcený lusk kardamomu petrželka nebo koriandr
Postup Pilaf se šafránem
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve opečeme šafrán za stálého míchání na pánvi na středně silném ohni asi 2 minuty. Jakmile začne vonět, vysypeme ho na talíř
Vroucí vodu nalijeme do konvičky, vmícháme do ní šafrán a lžičku soli a odložíme nejméně na půl hodiny. Na pánvi pak rozehřejeme máslo a olej. Přidáme cibuli a za stálého míchání ji opékáme asi 5 minut
Do cibule vmícháme piniové oříšky a opečeme je dozlatova. Nesmějí se spálit. Do směsi přidáme rýži a mícháme asi minutu, potom přidáme rozinky, kardamom a hřebíček. Přilijeme vodu obarvenou šafránem a přivedeme k varu. Pánev pak přikryjeme a rýži zvolna vaříme asi 15 minut
Pánev odstavíme a rýži necháme ještě 5 minut přikrytou. Potom pokličku odstraníme a zkontrolujeme, zda je rýže měkká a zda se všechna tekutina vstřebala. Na povrchu rýže se objeví drobné prolákliny
Rýži načechráme vidličkou, osolíme a opepříme, posypeme bylinkami a podáváme.Zdroj: Slovart.cz