Pirohy se zelím recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks vařené brambory
2 ks vejce natvrdo
100 g kysané zelí
těsto
1 špetka sůl
1 ks vejce
150 g máslo
300 g hladká mouka
na potření
1 ks vejce
podle chuti
1-2 lžíce mletý kmín
2 lžíce čerstvý kopr

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme na vál. Přidáme na kousky nakrájené máslo a špetku soli. Doprostřed uděláme důlek a do něj vyklepneme vejce. To opatrně vmísíme do mouky a poté vypracujeme vláčné těsto. Těsto zabalíme do mikroténové fólie a v lednici necháme asi 30 minut odpočinout.

  2. Zelí nakrájíme na menší kousky. Brambory najemno nastrouháme a vejce na drobno nasekáme. Přidáme kopr, kmín a sůl a vše dobře promícháme.

  3. Těsto vyválíme na plát silný asi 3 mm. Ten rozkrájíme na čtverce o velikosti asi 10 x 10 cm. Do středu každého čtverce položíme lžíci náplně. Čtverec diagonálně přeložíme, vznikne trojúhelník a okraje k sobě dobře přitiskneme.

  4. Pirohy naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě asi 20 minut při teplotě 180 °C.

  5. Pirohy se zelím podáváme se zeleninovým salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!