Plněný krocan kaštanovou nádivkou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 4 kg krocan podle chuti sůl rozmarýn na potření 250 g máslo 1 ks bílá cibule nádivka 100 g celer 60 g rozinky 600 g jedlé kaštany 250 g tvrdý chléb
Postup Plněný krocan kaštanovou nádivkou recept
Postup přípravy receptu
-
Celer s cibulí očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Nakrájenou cibuli s celerem vložíme do hrnce a na másle osmahneme. Po pár minutách přidáme předem namočené rozinky a jemně nasekanou petrželku.
Uvařené a oloupané kaštany rozmačkáme a se starším rozdrobeným chlebem je pomocí robota rozmixujeme do hladké směsi. Kaštanovou směs vložíme do základu s cibulí a dobře promícháme.
Připravíme si hlubší pekáč, který dobře i ze stran vymažeme. Máslem potřeme omytého krocana zevnitř i zvenku. Připraveného pomazaného krocana vyplníme kaštanovou náplní. Kuchyňskou nití krocana zašijeme a přichytíme i stehna. Stehna delší nití přichytíme za hrud. Až sundáme upečenému krocanovi nit ze stehen, zůstane takto pěkný tvar. Krocana posypeme nasekaným rozmarýnem.
Plněného krocana kaštanovou nádivkou vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 190 °C. Každých 15 - 20 minut krocana potíráme vypečenou šťávou. Krocana občas propíchneme. Doba pečení krocana záleží na velikosti. Musí být dobře propečen i zevnitř.
Plněného krocana kaštanovou nádivkou si můžeme dopřát s bramborovou přílohou.