Plněný krocan kaštanovou nádivkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 kg krocan
podle chuti
sůl
rozmarýn
na potření
250 g máslo
1 ks bílá cibule
nádivka
100 g celer
60 g rozinky
600 g jedlé kaštany
250 g tvrdý chléb

Postup přípravy receptu

  1. Celer s cibulí očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Nakrájenou cibuli s celerem vložíme do hrnce a na másle osmahneme. Po pár minutách přidáme předem namočené rozinky a jemně nasekanou petrželku.

  2. Uvařené a oloupané kaštany rozmačkáme a se starším rozdrobeným chlebem je pomocí robota rozmixujeme do hladké směsi. Kaštanovou směs vložíme do základu s cibulí a dobře promícháme.

  3. Připravíme si hlubší pekáč, který dobře i ze stran vymažeme. Máslem potřeme omytého krocana zevnitř i zvenku. Připraveného pomazaného krocana vyplníme kaštanovou náplní. Kuchyňskou nití krocana zašijeme a přichytíme i stehna. Stehna delší nití přichytíme za hrud. Až sundáme upečenému krocanovi nit ze stehen, zůstane takto pěkný tvar. Krocana posypeme nasekaným rozmarýnem.

  4. Plněného krocana kaštanovou nádivkou vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 190 °C. Každých 15 - 20 minut krocana potíráme vypečenou šťávou. Krocana občas propíchneme. Doba pečení krocana záleží na velikosti. Musí být dobře propečen i zevnitř.

  5. Plněného krocana kaštanovou nádivkou si můžeme dopřát s bramborovou přílohou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!