Polenta se sušenými rajčaty, pórkem a volským okem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 4 stroužky česnek 2 l voda 3 ks pórek 100 ml panenský olivový olej 2 lžičky mořská sůl 0,5 kg kukuřičná bio krupice 200 g sušená biorajčata v oleji 1 ks oloupaný zázvor 1 lžíce přírodní sojová omáčka 4 ks vejce z ekofarmy 1 lžíce opražená dýňová semínka
Postup Polenta se sušenými rajčaty, pórkem a volským okem
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravte polentu. Uveďte vodu k varu, osolte ji a přidejte 1-2 lžíce olivového oleje
Postupně a pomalu přisypávejte krupici a současně ji ve vroucí vodě rozmíchávejte metlou
Snižte oheň na minimum, popřípadě použijte rozptylku, a vařte 20-25 minut. Pokud máte velmi mírný oheň a hrnec se silným dnem a těžkou poklicí, tak nemusíte ani míchat. Nejrychlejší a nejjednodušší je použít instantní polentu Biolinie, která bude hotová již za 3 minuty, a neriskujete tedy připálení hrnce
Do uvařené kukuřičné kaše vmíchejte na menší kousky nakrájená sušená rajčata, olivový olej (použijte i ten, ve kterém byla rajčata naložena, zamíchejte a ochutnejte, zda polenta nepotřebuje přisolit) a dle chuti i kousek másla. Můžete servírovat hned jako kašovitou přílohu nebo ji nalijte do nízkého pekáče s okrajem - předem vypláchnutého studenou vodou a nechte vychladnout
Výhodou polenty je, že si ji můžete připravit kdykoli předem a druhý den ji jen opečete. Vychladlou polentu nakrájejte na trojúhelníky či čtverce (dětem můžete vykrojit nějaký oblíbený tvar či zvíře vykrajovátkem) a opečte na nepřilnavé pánvi s olivovým olejem. Opékejte polentu delší dobu - vytvoří se na ní dobrá křupavá kůrka
Na oleji orestujte česnek a zázvor pokrájený na malinké kostičky a na šikmo nakrájenou bílou část pórku. Společně restujte. Nakonec přidejte i stejným způsobem nakrájené zelené části pórku a podle chuti přírodní sójovou omáčku. Ještě chvíli prohřejte tak, aby pór byl měkký, ale křehký, a zůstal svěže zelený
Než se vám dodělá pórek, tak si připravte volská oka na pánvi
Servírujte polentu (buď jako kaši nebo jako pečené trojúhelníky) zasypanou pórkem s volským okem. Kolem můžete nasypat lehce opražená dýňová semínka a čerstvou řeřichu. A ozdobte ještě třeba dobrým dýňovým olejem!
Zdroj:
BioAbecedář Hanky Zemanové, vydal Smart Press, 2010
Základní příručka pro všechny, kdo se zajímají o kvalitu jídla, zdraví a o bio.