Pomalu pečené vepřové plecko recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 10 stroužků česnek sůl 100 ml studená voda 1200 g vepřové plecko celý kmín 3 lžíce domácí vepřové sádlo
Postup Pomalu pečené vepřové plecko
Postup přípravy receptu
-
Vepřové plecko v celku omyjeme, osušíme, ostrým dlouhým nožem s úzkou čepelí maso na více místech od povrchu do hloubky směrem dovnitř napíchneme a prošpikujeme celými stroužky česneku
Potom maso vydatně z každé strany osolíme, přeložíme do pekáče a povrch posypeme celým kmínem. Přidáme asi 3 lžíce domácího vepřového sádla, podlijeme asi 100 ml studené vody a přikryjeme na těsno alobalem
Pekáč s masem vložíme do trouby vyhřáté na 120 °C a pečeme do měkka celých 5 hodin. Během pečení už nepodléváme, ani nepřeléváme výpekem. V pekáči bude dost sádla a chutné vypečené šťávy, která se postupně uvolní pomalým pečením ze samotného plecka. Maso není potřeba ani otáčet
Po uvedené době odstraníme alobal, zvýšíme teplotu trouby na 200 °C a dopečeme, až se na povrchu masa vytvoří pěkná červeno - hnědá a do křupava vypečená kůrčička - asi za 25 až 30 minut
Upečené vepřové plecko vybereme na desku, přikryjeme alobalem a necháme asi 30 minut odpočívat, aby se uvnitř ustálily všechny šťávy. Potom maso pokrájíme na plátky asi 0,5 cm silné
Pomalu pečené vepřové plecko servírujeme horké, obyčejně s dušeným sladko - kyselým zelím a domácí vařeným knedlíkem, ale výborně chutná i s pečenými jablky a bramborami pečenými na sádle
Velmi dobře chutná i na studeno s čerstvě upečeným domácím chlebem a nakládanými domácími sladko - kyselými pikantními okurkami, domácí čalamádou anebo různou čerstvou sezónní zeleninou
Sádlo s vypečenou šťávou z pekáče slijeme do sklenic. Když vychladne a ztuhne, natíráme ho na domácí chléb a doplníme pokrájenou cibulí. Je to velmi chutné a vhodné ke svačině s horkým čajem.