Pomalu pečené vepřové plecko recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

10 stroužků česnek
sůl
100 ml studená voda
1200 g vepřové plecko
celý kmín
3 lžíce domácí vepřové sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové plecko v celku omyjeme, osušíme, ostrým dlouhým nožem s úzkou čepelí maso na více místech od povrchu do hloubky směrem dovnitř napíchneme a prošpikujeme celými stroužky česneku

  2. Potom maso vydatně z každé strany osolíme, přeložíme do pekáče a povrch posypeme celým kmínem. Přidáme asi 3 lžíce domácího vepřového sádla, podlijeme asi 100 ml studené vody a přikryjeme na těsno alobalem

  3. Pekáč s masem vložíme do trouby vyhřáté na 120 °C a pečeme do měkka celých 5 hodin. Během pečení už nepodléváme, ani nepřeléváme výpekem. V pekáči bude dost sádla a chutné vypečené šťávy, která se postupně uvolní pomalým pečením ze samotného plecka. Maso není potřeba ani otáčet

  4. Po uvedené době odstraníme alobal, zvýšíme teplotu trouby na 200 °C a dopečeme, až se na povrchu masa vytvoří pěkná červeno - hnědá a do křupava vypečená kůrčička - asi za 25 až 30 minut

  5. Upečené vepřové plecko vybereme na desku, přikryjeme alobalem a necháme asi 30 minut odpočívat, aby se uvnitř ustálily všechny šťávy. Potom maso pokrájíme na plátky asi 0,5 cm silné

  6. Pomalu pečené vepřové plecko servírujeme horké, obyčejně s dušeným sladko - kyselým zelím a domácí vařeným knedlíkem, ale výborně chutná i s pečenými jablky a bramborami pečenými na sádle

  7. Velmi dobře chutná i na studeno s čerstvě upečeným domácím chlebem a nakládanými domácími sladko - kyselými pikantními okurkami, domácí čalamádou anebo různou čerstvou sezónní zeleninou

  8. Sádlo s vypečenou šťávou z pekáče slijeme do sklenic. Když vychladne a ztuhne, natíráme ho na domácí chléb a doplníme pokrájenou cibulí. Je to velmi chutné a vhodné ke svačině s horkým čajem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!