Povidlová omáčka z Jičínska s uzeným masem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 kg uzené maso podle chuti cukr sůl mletá skořice citronová šťáva omáčka 2 l voda 1 kelímek povidla 4 ks silnější krajíc staršího chleba
Postup Povidlová omáčka z Jičínska s uzeným masem recept
Postup přípravy receptu
-
Uzené maso (úplně nejlepší je uzené koleno) dáme vařit do vody a můžeme ho i mírně přisolit. Z vývaru je potom výborná polévka.
Na omáčku si připravíme chléb (je lepší starší - alespoň 2 dny). Chléb rozkrájíme na větší kusy. Já krájím silnější krajíce a ty potom rozdělím na cca 6 ks. Dáme vařit do vody. Přidáme švestková povidla a necháme vařit, až se vše rozvaří v hustší omáčku. Pozor, je nutné ji často míchat, aby se nepřichytila na dno. Když je vše rozvařeno, omáčku buď prolisujeme hustým sítkem nebo prostě dohladka rozmixujeme.
Dochutíme cukrem a skořicí podle chuti. Pokud je omáčka sladší, je možno přidat i citronovou šťávu.
Uzené maso nakrájíme na porce, přelijeme povidlovou omáčkou a podáváme s bramborovým knedlíkem.