Povidlová omáčka z Jičínska s uzeným masem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 kg uzené maso
podle chuti
cukr
sůl
mletá skořice
citronová šťáva
omáčka
2 l voda
1 kelímek povidla
4 ks silnější krajíc staršího chleba

Postup přípravy receptu

  1. Uzené maso (úplně nejlepší je uzené koleno) dáme vařit do vody a můžeme ho i mírně přisolit. Z vývaru je potom výborná polévka.

  2. Na omáčku si připravíme chléb (je lepší starší - alespoň 2 dny). Chléb rozkrájíme na větší kusy. Já krájím silnější krajíce a ty potom rozdělím na cca 6 ks. Dáme vařit do vody. Přidáme švestková povidla a necháme vařit, až se vše rozvaří v hustší omáčku. Pozor, je nutné ji často míchat, aby se nepřichytila na dno. Když je vše rozvařeno, omáčku buď prolisujeme hustým sítkem nebo prostě dohladka rozmixujeme.

  3. Dochutíme cukrem a skořicí podle chuti. Pokud je omáčka sladší, je možno přidat i citronovou šťávu.

  4. Uzené maso nakrájíme na porce, přelijeme povidlovou omáčkou a podáváme s bramborovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!