Pravý anglický koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

175 g máslo
50 ml mléko
1 kg jablko
75 ml voda
125 g sýr
125 g cukr moučka
350 g hladká mouka
podle potřeby
tuk na vymazání
na ozdobu
1 balení vanilková zmrzlina
1 svazeček čerstvá máta

Postup přípravy receptu

  1. Studené máslo a mouku jemně uřeme prsty, dokud nevznikne jemné strniště. Poté přilijeme trochu vody, těsto důkladně promícháme a vytvoříme kouli. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a v chladničce necháme 30 minut odležet.

  2. Rozehřejeme troubu na 200 stupňů Celsia. Koláčovou formu vymažeme tukem.

  3. Jablka oloupeme, vyjmeme jádřince a nakrájíme na měsíčky.

  4. Těsto rozdělíme na 1/3 a 2/3. Větší část těsta rozválíme a dáme do koláčové formy tak, aby těsto přesahovalo okraje formy. Třetinu jablek poklademe na dno a rovnoměrně zasypeme třetinou cukru (25 g cukru si schováme na později). Opakujeme, dokud nám nedojdou suroviny, poté posypeme nastrouhaným sýrem. Vyválíme zbytek těsta a koláč zakryjeme. Okraje slepíme mlékem a zkrátíme okraje těsta, které jsou převislé, na 1 cm. Vrch anglického koláče rozřízneme dvěma řezy, aby mohla utéct pára. Na závěr koláč pocukrujeme a vložíme do trouby na 35 minut, nebo dokud nezačne povrch zlátnout.

  5. Po upečení necháme pravý anglický koláč 15 minut zchladnout. Ještě vlažný koláč rozporcujeme, na talíři ozdobíme kopečkem zmrzliny, čerstvou mátou a ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!