Přírodní filet z lososovitého pstruha recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1/2 ks citron olivový olej 1 ks jarní cibulka 1/2 lžičky dijonská hořčice hrubá sůl mletý černý pepř 3 ks brambory vařené ve slupce 2 porce pstruh lososovitý 3 lžíce olivový panenský olej
Postup Přírodní filet z lososovitého pstruha
Postup přípravy receptu
-
Větší filety z lososovitého pstruha (á 250 - 300 g) očistíme, omyjeme a osušíme. Do každého filetu ostrým nožem uděláme několik hlubších zářezů vzdálených asi ½ cm od sebe. Pstruha ze všech stran i v zářezech ochutíme hrubou solí, potřeme silnou vrstvou olivového oleje a necháme asi 1 hodinu odležet
Mezitím si připravíme přílohu. Nať jarní cibulky nakrájíme na jemná kolečka. V celku uvařené a oloupané brambory opečeme na malém množství olivového oleje ze všech stran dozlatova. Ještě teplé brambory rozšťoucháme vidličkou nahrubo a promícháme s jarní cibulkou
Připravíme si zálivku. Olivový olej s citronovou šťávou vlijeme do uzavíratelné lahvičky, přidáme sůl, pepř a hořčici a vše řádně protřepeme. Vychladlé brambory s cibulkou vložíme do mísy, osolíme, opepříme a zastříkneme podle chuti zálivkou
Na rozpálené pánvi pečeme filety nejdříve kůží dolů do zlato-hněda. Pak maso obrátíme a již krátce dopečeme. Propečení ryby sledujeme z boku filetu, kdy maso změní barvu do světle růžové barvy
Bramborovou přílohu rozprostřeme na střed talíře, na ni položíme filet z lososovitého pstruha, který zakapeme zálivkou, ozdobíme plátkem citronu a podáváme.