Rajčatová galetka s parmezánovou krustou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 ks vejce 100 g máslo 1 miska rajčata 1 ks žloutek 10 lžic voda bazalka 1 balení mozzarella rukola 1 lžíce pesto 90 g parmezán 1 miska špenátové listy 250 g špaldová mouka 100 g smetanový termizovaný sýr
Postup Rajčatová galetka s parmezánovou krustou
Postup přípravy receptu
-
V misce smícháme mouku s půl lžičkou soli, přidáme studené máslo a prsty tvoříme drobenku. Přidáme nastrouhaný parmezán, žloutek a studenou vodu a vytvoříme nelepivé těsto. Zabalíme do potravinové folie, aby neosychalo. Dáme do lednice nejméně na hodinu odpočinout, nejlépe však do druhého dne
Těsto necháme po vytažení z lednice 10 minut na lince, pak vyválíme na tenko na pečícím papíře podsypaném polohrubou moukou a položíme na velký talíř (popřípadě rovnou na plech)
Těsto potřeme smetanovým termizovaným sýrem smíchaným s pestem. Počítáme s okraji cca 5 centimetrů
Poté poklademe listy špenátu a plátky rajčat a postupně zapravíme okraje, potřeme rozšlehaným vajíčkem, přesuneme na plech, vložíme do vyhřáté trouby na 175 °C a pečeme dozlatova (cca půl hodiny). Hlídáme barvu, kdyby byla rajčatová galetka příliš opečena dohněda, mohl by začít hořknout parmezán
Upečenou lehce vychladlou rajčatovou galetku s parmezánovou krustou můžeme ozdobit kousky mozzarelly a lístky rukoly či bazalky a podáváme nakrájenou na trojúhelníky.