Rajská omáčka ze zeleniny recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

olej
sůl
ocet
6 ks rajčata
0,5 ks cibule
1/8 ks celer
voda
0,5 ks citron
2 ks mrkev
1 ks petržel
70 g rajčatový protlak
2 lžíce cukr krystal
2 ks bobkový list
3 ks nové koření
4 ks celý pepř
1 ks celá skořice
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Mrkev, celer a petržel očistíme a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Citron pokrájíme na kousky

  2. Na oleji osmažíme mrkev, celer a petržel. Když zelenina začíná chytat dozlatova, přidáme cibuli. Když je vše krásně osmažené, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, celou skořici, pokrájený citron, cukr a počkáme, dokud nám cukr nezkaramelizuje

  3. Poté přidáme rajčatový protlak a oloupaná rajčata (lze i koupit konzervu loupaných rajčat), vše promícháme a přidáme vlažnou vodu. Vaříme, dokud není veškerá zelenina měkká (asi 30 minut). Když je rajská hotová, propasírujeme jí skrz sítko. Nakonec rajskou omáčku dochutíme solí, mletým pepřem a octem podle chuti

  4. A jestli se ptáte, kde mám maso, tak odpověď je jednoduchá, udělám výborný hovězí vývar z pořádného kusu masa, které pak použiji k rajské

  5. Rajskou omáčku ze zeleniny můžeme podávat s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!