Rajská omáčka ze zeleniny recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- olej sůl ocet 6 ks rajčata 0,5 ks cibule 1/8 ks celer voda 0,5 ks citron 2 ks mrkev 1 ks petržel 70 g rajčatový protlak 2 lžíce cukr krystal 2 ks bobkový list 3 ks nové koření 4 ks celý pepř 1 ks celá skořice mletý černý pepř
Postup Rajská omáčka ze zeleniny
Postup přípravy receptu
-
Mrkev, celer a petržel očistíme a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Citron pokrájíme na kousky
Na oleji osmažíme mrkev, celer a petržel. Když zelenina začíná chytat dozlatova, přidáme cibuli. Když je vše krásně osmažené, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, celou skořici, pokrájený citron, cukr a počkáme, dokud nám cukr nezkaramelizuje
Poté přidáme rajčatový protlak a oloupaná rajčata (lze i koupit konzervu loupaných rajčat), vše promícháme a přidáme vlažnou vodu. Vaříme, dokud není veškerá zelenina měkká (asi 30 minut). Když je rajská hotová, propasírujeme jí skrz sítko. Nakonec rajskou omáčku dochutíme solí, mletým pepřem a octem podle chuti
A jestli se ptáte, kde mám maso, tak odpověď je jednoduchá, udělám výborný hovězí vývar z pořádného kusu masa, které pak použiji k rajské
Rajskou omáčku ze zeleniny můžeme podávat s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.