Rajská polévka s noky recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
sůl
2 ks vejce
1 lžíce máslo
3 lžíce solamyl
250 ml mléko
100 ml smetana
2 lžíce rajčatový protlak
2 ks šalotka
150 g hladká mouka
600 ml zeleninový vývar
1 hrst pažitka nebo petrželka
mletý černý pepř
4 ks velké masité rajče
50 g aromatický strouhaný sýr

Postup přípravy receptu

  1. Šalotku očistíme a nakrájíme nadrobno. Česnek sloupneme a prolisujeme. Omytá rajčata nakrájíme na kostky

  2. Na másle necháme zpěnit šalotku a česnek. Přidáme nakrájená rajčata, sůl, pepř, vše promícháme a 5 minut podusíme. Přilijeme zeleninový vývar a na mírném ohni vaříme asi 15 minut. Polévku slijeme do jiného hrnce přes síto a rajčata do ní prolisujeme. Vmícháme rajčatový protlak, krátce povaříme a nakonec polévku zjemníme sladkou smetanou

  3. Připravíme si těstíčko na noky. Mléko ochutíme solí a pepřem, přivedeme k varu, přidáme mouku a za stálého míchání vaříme tak dlouho, dokud se těsto nechytá stěn a dna nádoby. Do tuhé vlažné hmoty postupně vpracujeme vejce, bylinky, sýr a solamyl. Lžičkou namočenou ve vodě tvoříme noky, které zvolna vaříme v osolené vodě

  4. Sýrové noky rozdělíme na talíře, přelijeme horkou rajskou polévkou, ochutíme bylinkami a ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!