Restovaný divoký losos recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 lžíce olej z hroznových jader
4 ks filet z divokého lososa
omáčka
1 stroužek česnek
40 g cibule
1 hrst čerstvý koriandr
180 ml kokosové mléko
3 lžíce zelená kari pasta
1 lžíce olej z hroznových jader
3 lžíce rýžovo-vinný ocet
směs
1 stroužek česnek
1 ks zázvor
1 ks jarní cibulka
2 lžíce olej z hroznových jader
20 ks škeble
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
120 ml japonské rýžové víno (mirin)
příloha
1 ks bobkový list
720 ml kuřecí vývar
1 lžička čerstvý tymián
1 lžička olej z hroznových jader
185 g černá rýže

Postup přípravy receptu

  1. Zahřejeme širokou a mělkou pánev na vysokou teplotu. Přilijeme olej, přidáme černou rýži, nakrájený tymián a bobkový list. Za občasného míchání vaříme 3 minuty. Přilijeme kuřecí vývar a vaříme 20 - 30 minut při střední teplotě. Vypneme sporák a necháme rýži 10 minut před vyjmutím z pánve odpočinout.

  2. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek nastrouháme. Na přípravu omáčky rozehřejeme olej ve středně velké pánvi na vysokou teplotu. Přidáme cibuli s česnekem a smažíme asi 3 minuty, dokud cibule nezesklovatí. Přidáme rýžové víno, kokosové mléko, rýžový ocet a zelenou kari pastu. Smícháme všechny ingredience dohromady a dusíme po dobu 2 - 3 minuty.

  3. Poté pánev sejmeme z tepla a přidáme koriandr. Necháme směs pomalu chladnout. Směs nalijeme do mixéru a rozmělníme dohladka. Dochutíme solí a pepřem.

  4. Rozehřejme na pánvi 4 lžíce oleje na středně vysokou teplotu. Přidáme lososa (filet o hmotnosti 200 g) a pečeme ho po stranách s kůží po dobu 2 - 3 minut. Poté lososa otočíme, musí jít od pánve snadno oddělit a pokračujeme ve vaření po dobu 2 - 3 minuty, dokud nebude hotov.

  5. V jiné pánvi rozehřejeme 2 lžíce zbývajícího oleje na střední teplotu. Přidáme škeble, zázvor, česnek a jarní cibulku. Postupně vlijeme rýžové víno a za stálého míchání často promícháme. Přidáme omáčku ze zeleného kari, škeble a v zakryté pánvi vaříme po dobu asi 10 minut, nebo dokud se škeble nerozevřou.

  6. Jakmile jsou škeble otevřené (Všechny, které se neotevřely, vyřadíme.), přidáme limetkovou šťávu a máslo. Vaříme, dokud se máslo nerozpustí. Znovu ohřejeme černou rýži s malým množstvím kuřecího vývaru.

  7. Na střed talíře nebo do mělké mísy přidáme hromádku černé rýže a přelijeme ji lžící zelené kari omáčky. Škeble rozmístíme po okrajích talíře, doprostřed umístíme teplého lososa a posypeme koriandrem.

  8. Restovaného divokého lososa podáváme jako chuťově zajímavý hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!