Řezy jménem Rigó Jancsi recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- poleva 17 g cukr 42 ml mléko 28 ml smetana 22 ml voda 127 g čokoláda na vaření 22 ml glukozový sirup těsto 135 g cukr 45 ml olej 4 ks vejce 20 g kakao 45 ml mléko 100 g mouka 0.5 ks vanilkový lusk náplň 1 6 ks žloutek 180 ml smetana 330 g čokoláda na vaření 450 ml šlehaná smetana náplň 2 400 ml smetana 10 g cukr moučka na potření 120 g rybízová zavařenina
Postup Řezy jménem Rigó Jancsi recept
Postup přípravy receptu
-
Potřebujeme ještě tyto pomůcky: papír na pečení, plech (50 x 30 cm), čtyřhranný rám (30 x 25 cm). Vanilkového lusku pečlivě vybereme dřeň, se kterou budeme dále pracovat.
Připravíme si čokoládové těsto. Mouku s kakaem prosejeme na papír. Mléko a olej zahřejeme na 50 °C. Utřeme vejce s cukrem, vanilkovou dření a solí. Mouku s kakaem a nakonec směs z mléka a oleje vmícháme do vaječné hmoty. Těsto natřeme na plech vyložený papírem na pečení. Za občasného dohledu pečeme při 210 °C v předehřáté troubě asi 8 minut.
Upečený korpus vyklopíme na cukrem posypaný papír. Papír na pečení stáhneme a korpus rozřízneme napříč na dvě části (30 x 25 cm). Polovinu korpusu potřeme zavařeninou a ohradíme rámečkem.
Na pěnu svaříme smetanu, ve které za stálého míchání rozpustíme čokoládu. Zchladíme na 35 °C. Utřeme do pěny žloutky a opatrně je přimícháme. Všechno pak smísíme s ušlehanou smetanou.
Druhou, později horní polovinu čokoládové vrstvy řídce, jen aby byl zachován hladký povrch, natřeme pěnou a uložíme do ledničky, aby ztuhla. Zbývající pěnou naplníme rám a dáme ji vychladit nebo zmrazit.
Připravíme si šlehanou polevu: Všechny přísady kromě čokolády, tedy mléko, smetanu, cukr, vodu a sirup, smícháme v kastrolu. Směs za stálého míchání přivedeme k varu a tepelný zdroj vypneme nebo kastrol stáhneme z plotny. Přidáme jemně nasekanou nebo nastrouhanou čokoládu a mícháme tak dlouho, až se úplně rozpustí. Pak směs namixujeme. Horní polovinu čokoládové vrstvy potřeme šlehanou polevou a znovu uložíme do ledničky. Pak ji nakrájíme na kostky 5 x 5 cm.
Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem a natřeme ji ještě přes pěnu v rámečku. Ten pak odstraníme, přiložíme přesně zaříznuté vrchní díly a nožem namočeným v horké vodě nakrájíme hotové porce.