Rybízový závin recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 ks vejce 3 lžíce cukr krupice 30 ks piškoty 1 hrneček rybíz 1 ks listové těsto 1 balíček vanilkový cukr 400 ml smetana ke šlehání 1 balíček pudinkový prášek
Postup Rybízový závin
Postup přípravy receptu
-
Ze smetany, cukru a pudinkového prášku si uvaříme velmi hustý pudink, který za občasného promíchání necháme zcela vychladnout. Piškoty rozdrtíme válečkem. Rybíz opláchneme, stáhneme ze stonků a necháme oschnout
Listové těsto si rozdělíme na poloviny. Na vál si rozložíme pečící papír, poprášíme ho moukou a z poloviny těsta vyválíme obdélník. Rozdělíme ho pomyslně na tři díly a prostřední posypeme polovinou piškotových drobků, na které rozložíme polovinu pudinku. Pudink posypeme polovinou rybízu a poprášíme vanilkovým cukrem. Jeden okraj přehneme na rybízovou náplň a druhý potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pak ho také přiklopíme a konce závinu dobře spojíme. Povrch listového těsta potřeme vajíčkem. Okraje pečícího papíru seřízneme podle závinu a pomocí papíru závin přeneseme na plech. Stejně postupujeme i s druhou polovinou těsta
Rybízový závin vložíme do předehřáté trouby a na 180 °C pečeme asi 20 - 25 minut
Před podáváním jednotlivé kousky rybízového závinu poprášíme cukrem.