Rychlá a jednoduchá rajská omáčka recept

Apetit Recepty omáčky

Suroviny na recept

2 - 3 lžíce cukr
1 špetka sůl
3 lžíce ocet
1 ks cibule
1/2 l voda
2 ks bobkový list
3 ks nové koření
2 lžíce hladká mouka
1 plechovka rajský protlak
1 kostka hovězí bujon

Postup přípravy receptu

  1. Na kousku sádla necháme zpěnit a zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme bobkový list, nové koření a necháme provonět. Až cibule zezlátne, zaprášíme hladkou moukou a vytvoříme tak jíšku, kterou po chvilce zalijeme vodou nebo vývarem

  2. Poté přidáme rajský protlak, pokud jsme použili na zalití jíšky vodu, můžeme přihodit kostku hovězího bujonu. Osolíme, dobře promícháme a necháme na mírném ohni vařit. Až se rajský protlak a bujon dobře rozpustí a omáčka má správnou konzistenci, vybereme koření, dochutíme cukrem a octem a občas promícháváme. Můžeme použít ponorný mixér, aby rajská omáčka byla jemnější a bez viditelných kousků cibule. Necháme ještě nějakou dobu probublávat a nakonec ještě podle chuti přidáváme cukr nebo ocet

  3. Rajskou omáčku podáváme s karbanátkem nebo plátkem sekané, jako přílohu zvolíme těstoviny nebo houskový knedlík.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!