Rychlá polévka z dýně hokaido recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 6 stroužků česnek 3 lžíce máslo 2 ks mrkev 0 lžiček mletý pepř 2 ks střední cibule 3 lžíce sušený tymián 0 ks menší celer 2 kostky zeleninový bujon 2 lžíce hrubozrnná sůl 2 špetky mleté chilli koření 2 lžíce sušený rozmarýn 1 ks kořenová petržel 1 kg dýně hokaidó 20 dkg sušená dýňová semínka
Postup Rychlá polévka z dýně hokaido recept
Postup přípravy receptu
-
Rozčtvrcenou dýni nakrájíme na plátky o síle cca 4 cm. Z plátků vyřízneme jadřince, slupku neloupeme.
Kusy dýně, očištěnou mrkev, petržel, celer a česnek naskládáme na plech s pečícím papírem, zhusta posypeme tymiánem, rozmarýnem a hrubozrnnou solí. Pečeme v předehřáté troubě při 250 °C po dobu cca 20 minut (do změknutí, nepřipálit!).
Cibuli nakrájíme na jemno, ve velkém hrnci rozpustíme máslo, zvýšíme výkon a podusíme ji doměkka. Hrnec odstavíme, vyjmeme z trouby pekáč se zeleninou a necháme zeleninu lehce vychladnout.
Uvaříme si zeleninový vývar ze 2 kostek (cca 1 litr), můžeme použít i domácí.
Zeleninu z plechu pokrájíme na větší kostky, přidáme na cibuli a společně prohřejeme.
Koření a sůl, které na plechu opadají ze zeleniny, vysypeme do koše. Na použitý papír nasypeme sušená dýňová semínka a pečeme v rozpálené troubě do hněda Ne do černa! Pozor, jde to rychle.
Do hrnce se zeleninou vlijeme vývar, opepříme, přidáme špetku chilli a vaříme pod poklicí na nízký výkon, až se zelenina začne rozpadat (20 minut).
Polévku přecedíme do hrnce po vývaru a zbylé kousky zeleniny rozmixujeme s trochou polévky na kaši. Kaši a polévku slijeme dohromady. Do zchladlé polévky přidáme smetanu na vaření - ne přímo z lednice, měla by mít pokojovou teplotu. Polévku lehce prohřejeme a můžeme podávat. Na talíři přidáme do polévky vrchovatou lžící opečených semínek.
Chcete-li mít řidší polévku, můžete dát bez obav i litr vývaru navíc. Na chuti se to téměř neprojeví. V zimě lze dát místo chilli sušený zázvor na zahřátí (1/2 lžičky). Někdy zdobíme ještě pořádnou hrstí sekané petrželky.