Rychlý kynutý švestkový koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

8-10 dkg máslo
2 ks žloutek
200 ml mléko
25 g droždí
900 g švestky
80 g cukr moučka
170 g hladká mouka
170 g polohrubá mouka
drobenka
180 g máslo
100 g cukr moučka
100 g hrubá mouka

Postup přípravy receptu

  1. Z poloviny množství mléka, trochu cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Žloutky rozkvedláme v ohřátém zbylém mléce, přidáme zbytek cukru se skořicovým cukrem a kvásek. Smícháme. Nakonec vše smícháme s moukami a rozehřátým máslem. Pozor, aby máslo nebylo horké.

  2. Těsto necháme vykynout a opatrně rozetřeme pomocí prstů po plechu. Ruce při tom máčíme, aby se těsto tolik netrhalo. Toto množství jsem volila záměrně, aby těsto bylo tenké. Těsto na plechu poklademe vypeckovanými půlkami švestek a zasypeme drobenkou. Množství uvádím orientační, záleží, jak kyselé švestky máte. Na kyselejší švestky dávám více drobenky. Kynutý švestkový koláč pečeme při 175 °C asi 30 minut.

  3. Kynutý švestkový koláč necháme vychladnout a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!