Rychlý kynutý švestkový koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 8-10 dkg máslo 2 ks žloutek 200 ml mléko 25 g droždí 900 g švestky 80 g cukr moučka 170 g hladká mouka 170 g polohrubá mouka drobenka 180 g máslo 100 g cukr moučka 100 g hrubá mouka
Postup Rychlý kynutý švestkový koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Z poloviny množství mléka, trochu cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Žloutky rozkvedláme v ohřátém zbylém mléce, přidáme zbytek cukru se skořicovým cukrem a kvásek. Smícháme. Nakonec vše smícháme s moukami a rozehřátým máslem. Pozor, aby máslo nebylo horké.
Těsto necháme vykynout a opatrně rozetřeme pomocí prstů po plechu. Ruce při tom máčíme, aby se těsto tolik netrhalo. Toto množství jsem volila záměrně, aby těsto bylo tenké. Těsto na plechu poklademe vypeckovanými půlkami švestek a zasypeme drobenkou. Množství uvádím orientační, záleží, jak kyselé švestky máte. Na kyselejší švestky dávám více drobenky. Kynutý švestkový koláč pečeme při 175 °C asi 30 minut.
Kynutý švestkový koláč necháme vychladnout a můžeme podávat.