Rychlý švestkový koláč s drobenkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

drobenka
150 g cukr
150 g máslo
150 g hrubá mouka
těsto
0 sklenek olej
1 ks vejce
1 sklenka mléko
1 sklenka cukr krystal
1 sklenka hrubá mouka
1 sklenka polohrubá mouka
0 balíčků kypřící prášek do pečiva
podle potřeby
ovoce

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme drobenku z hrubé mouky, cukru a másla. Pokud nám dělání drobenky dělá problémy, můžeme zkusit následující. Při její přípravě si máslo rozehřejeme a potom je ještě teplé smícháme s moukou a cukrem.

  2. Vznikne nám dost mastná hmota, kterou dáme do misky a do mrazáku. Když je zmrzlá, nastrouháme ji na hrubém struhadle na připravené těsto s ovocem a dáme péci. Mám dojem, že při použití tohoto způsobu je drobenka i křupavější.

  3. Do mísy nasypeme oba druhy mouky a potom smícháme s práškem do pečiva, cukrem, vejcem, mlékem a olejem. Po důkladném zamíchání vznikne těsto, které vylijeme na tukem vymazaný a strouhankou vysypaný plech, rozlijeme ho do všech rohů.

  4. Těsto poklademe ovocem. Ideální jsou švestky, ale můžeme použít v podstatě jakékoliv ovoce, třeba i jahody, hroznové víno nebo rebarboru. Povrch pak hustě posypeme drobenkou.

  5. Plech se švestkovým koláčem dáme do mírně předehřáté trouby a upečeme.

  6. Rychlý švestkový koláč s drobenkou po vychladnutí nakrájíme a podáváme jako výborný moučník ke svačině.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!