Rychlý švestkový koláč s drobenkou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- drobenka 150 g cukr 150 g máslo 150 g hrubá mouka těsto 0 sklenek olej 1 ks vejce 1 sklenka mléko 1 sklenka cukr krystal 1 sklenka hrubá mouka 1 sklenka polohrubá mouka 0 balíčků kypřící prášek do pečiva podle potřeby ovoce
Postup Rychlý švestkový koláč s drobenkou recept
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme drobenku z hrubé mouky, cukru a másla. Pokud nám dělání drobenky dělá problémy, můžeme zkusit následující. Při její přípravě si máslo rozehřejeme a potom je ještě teplé smícháme s moukou a cukrem.
Vznikne nám dost mastná hmota, kterou dáme do misky a do mrazáku. Když je zmrzlá, nastrouháme ji na hrubém struhadle na připravené těsto s ovocem a dáme péci. Mám dojem, že při použití tohoto způsobu je drobenka i křupavější.
Do mísy nasypeme oba druhy mouky a potom smícháme s práškem do pečiva, cukrem, vejcem, mlékem a olejem. Po důkladném zamíchání vznikne těsto, které vylijeme na tukem vymazaný a strouhankou vysypaný plech, rozlijeme ho do všech rohů.
Těsto poklademe ovocem. Ideální jsou švestky, ale můžeme použít v podstatě jakékoliv ovoce, třeba i jahody, hroznové víno nebo rebarboru. Povrch pak hustě posypeme drobenkou.
Plech se švestkovým koláčem dáme do mírně předehřáté trouby a upečeme.
Rychlý švestkový koláč s drobenkou po vychladnutí nakrájíme a podáváme jako výborný moučník ke svačině.