Rýže na hořčici a kurkumě recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
3 lžíce olej
1 lžička sůl
1 ks cibule
2 ks hřebíček
1 lžička kurkuma
1 hrnek dlouhozrnná rýže
1 lžíce hořčičné semínko
2 hrnky vařicí voda

Postup přípravy receptu

  1. Rýži propláchneme na sítu vodou a necháme okapat. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek na tenké plátky.

  2. Na rozehřátý olej vsypeme hořčičná semínka a hřebíček. Mícháme a dáváme pozor, protože hořčice pražením za chvíli doslova vystřeluje z hrnce. Jakmile začne hořčice pukat, hned vmícháme cibuli a smažíme ji, dokud jemně nezezlátne. Potom přidáme nakrájený česnek a kurkumu.

  3. Když kurkuma zavoní, vmícháme rýži a sůl. Asi 5 minut rýži opékáme, pak ji zalijeme vařicí vodou nebo slepičím vývarem, ale už nemícháme. Zakrytou rýži pod poklicí přivedeme k varu, stáhneme oheň a pomalu vaříme asi 20 minut. Jakmile se nám v rýži vytvoří komínky, můžeme vypnout a zakrytou ji necháme pod pokličkou dojít.

  4. Rýže na hořčici a kurkumě je výborná k játrům či masům z pánve se zeleninou, hodí se i k sójovým nudličkám.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!