Škvarkový chléb s žitným kváskem recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 3 lžičky sůl 1 lžíce kmín 1/4 lžičky fenykl 1/4 lžičky koriandr 1/4 lžičky anýz 100 g žitná chlebová mouka 650 g pšeničná chlebová mouka 350 g žitný kvásek 1/4 lžičky mědvědí česnek 200 ml podmáslí nebo pivo 30 dkg nemleté škvarky
Postup Škvarkový chléb s žitným kváskem
Postup přípravy receptu
-
Uvedené ingredience hněteme do vláčného a nelepivého těsta cca 20 - 25 minut
Zpracované těsto vložíme do ošatky. Pokud nemáme ošatku, postačí pevný cedník, který vysteleme plínkou. Ddoporučený rozměr: průměr 24 - 25 cm, výška 8 - 10 cm.) Zde necháme kynout v teple (i v troubě při rozsvíceném světle) 120 minut
Vykynuté těsto přeložíme - hněteme, lehce dosypeme moukou a vložíme do zpět ošatky opět kynout přibližně na 120 minut
Troubu rozpálíme na 250 °C. Na dno trouby položíme misku, do které před vložením chleba vlijeme vodu a troubu zapaříme
Mezitím chléb otočíme, přiložíme na vrch alobal, pak prkénko a opatrně otočíme (nesmíme s ním bouchnout). Sundáme cedník s plenou nebo ošatku. Za okraje alobalu chléb rychle vsuneme na rozpálenou mřížku do trouby
Škvarkový chléb s žitným kváskem pečeme při 250 °C 10 - 15 minut, poté teplotu snížíme na 160 - 170 °C a pečeme po dobu 45 - 50 minut. Správně upečený chléb by měl zvonit, vyzkoušet můžeme špejlí.