Slané nivové pečivo recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

na ozdobu
sůl
mák
mletá paprika
vlašské ořechy
sezamová semínka
lněná semínka
těsto
100 g máslo
1 ks žloutek
110 g niva
200 g hladká mouka
3 lžíce smetana ke šlehání
0 lžiček kypřící prášek do pečiva
na potření
bílek
podle chuti
koření

Postup přípravy receptu

  1. Z hladké mouky, kypřícího prášku do pečiva, změklého másla a nastrouhané nivy uděláme drobenku, do které přidáme žloutek a smetanu a vypracujeme hladké těsto. Těsto na nivové pečivo necháme cca hodinu odpočinout.

  2. Těsto na pomoučněném stole vyválíme na slabý plát o tloušťce 2,5 - 3 mm, ze kterého tvořítky vykrajujeme námi požadované tvary.

  3. Vykrojené tvary potom přeneseme na plech s pečícím papírem, potřeme bílkem, posypeme podle chuti sekanými ořechy, mandlemi, semínky, kořením, solí, mákem, paprikou apod.

  4. Nivové pečivo dáme péct dorůžova do trouby předehřáté na 170 °C.

  5. Slané nivové pečivo po vychladnutí můžeme podávat jako slané pohoštění k pivu či vínu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!