Slané nivové pečivo recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- na ozdobu sůl mák mletá paprika vlašské ořechy sezamová semínka lněná semínka těsto 100 g máslo 1 ks žloutek 110 g niva 200 g hladká mouka 3 lžíce smetana ke šlehání 0 lžiček kypřící prášek do pečiva na potření bílek podle chuti koření
Postup Slané nivové pečivo recept
Postup přípravy receptu
-
Z hladké mouky, kypřícího prášku do pečiva, změklého másla a nastrouhané nivy uděláme drobenku, do které přidáme žloutek a smetanu a vypracujeme hladké těsto. Těsto na nivové pečivo necháme cca hodinu odpočinout.
Těsto na pomoučněném stole vyválíme na slabý plát o tloušťce 2,5 - 3 mm, ze kterého tvořítky vykrajujeme námi požadované tvary.
Vykrojené tvary potom přeneseme na plech s pečícím papírem, potřeme bílkem, posypeme podle chuti sekanými ořechy, mandlemi, semínky, kořením, solí, mákem, paprikou apod.
Nivové pečivo dáme péct dorůžova do trouby předehřáté na 170 °C.
Slané nivové pečivo po vychladnutí můžeme podávat jako slané pohoštění k pivu či vínu.