Smažené rybí kuličky recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- olej sůl 3 ks vejce 2 ks vejce 50 g máslo 2 dl mléko 100 g eidam hladká mouka 150 g polohrubá mouka drcený kmín 500 g rybí filé (treska) strouhaná houska mletý černý pepř 2 lžíce nasekaná zelená petrželka
Postup Smažené rybí kuličky
Postup přípravy receptu
-
Rybí filé osolíme, okmínujeme a necháme "povolit". Potom ho dusíme v páře doměkka. Necháme vychladnout a pokrájíme na menší kousky. Sýr nastrouháme na jemném struhadle. Petrželku jemně usekáme
V hrnečku nebo misce rozšleháme vejce. Odvážíme si mouku
Mléko s máslem přivedeme k varu. Potom do něj vsypeme (najednou) všechnu mouku a pilně mícháme asi 1 minutu. Těsto se nesmí chytat stěn kastrolu. Vznikne hutná kaše, kterou přendáme do mísy. Trochu těsto rozprostřeme a po 2 minutách vmícháme rozkvedlaná vejce. Osolíme, opepříme a přidáme i rybí filé, strouhaný sýr a usekanou petrželku. Mísu zakryjeme folií a necháme 3 hodiny odležet
Lžící namočenou v oleji tvoříme kuličky ve velikosti vlašského ořechu. Kuličky obalujeme v hladké mouce, vejcích a strouhance. Smažíme ve vyšší vrstvě tuku, nebo ve fritéze, dorůžova
Smažené rybí kuličky podáváme teplé jako chuťovku k vínu nebo pivu
Chutnají ale i studené
Z takto připraveného těsta můžeme udělat i větší placičky, které podáváme s bramborovou kaší jako hlavní chod.